Safranrisotto og stekt torsk

DSC_4424Hjemme hos oss har vi alltid hatt grøt i helgene. Klassisk risengrynsgrøt med smør sukker og kanel. Utfordringen det siste året er at en av museflettene må ha melkefri og glutenfri kost, og med det behovet har grøten forsvunnet fra reportoaret. Det er jo ingen krise å slutte å putte i seg den karbobomben, men savnet av smaken og den komplette metthetsfølelsen er påtagelig. Den første tiden vi skulle endre kostholdet til musefletta ble det mye to middager, men sakte og sikkert har jeg vendt meg til å lage mat hvor det er lett å lage det samme til alle, med bare noen små endringer på den ene sausen eller potetstappa. ALT går. Da jeg sto å lagde risotto i går endte jeg opp med to risottogryter mot slutten – en med smør og parmesan og en gryte med melkefritt smør og uten parmesan, og musefletta elsket resultatet! Nok om det – nå til denne herlige italienske fetteren til «nissegrøten». Oppskriften er til 4.DSC_4403

Dette trenger du:

 • 350 gram risottoris
 • 1 raus «klype» safran
 • 4 sjalottløk, finhakket
 • kokende varm 1,5 liter fiskekraft (kan fint bruke bulljongterning)
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 dl tørr hvitvin
 • 1 pose selskapserter
 • 50 gram usaltet smør
 • 2 rause never raspet parmesan
 • 1 sitron
 • salt og sort pepper
 • 600 gram torskefilet
 • litt frisk timian
 • smør/olje til steking av fisken
 • varme tallerkenerDSC_4398DSC_4408

Slik gjør du det:

Start med å kutte og måle opp alt du skal bruke. For når du først har startet på risottoen vil du ikke plutselig måtte fikse noe annet. Den perfekte risotto krever nemlig kontinuerlig røring for at den ikke skal bli en kjip grøt, men en fløyelsmyk herlighet!DSC_4393

Finn frem en stor panne med høye kanter, ha i løk og hvitløk sammen med 1 ss smør og smelt dette. Løken skal bli blank ikke brun. Så har du i risen og lar risen bli stekt sammen med løken til den endrer farge fra hvit til «gjennomsiktig». Så har du i hvitvinen og lar det koke ut mens du rører. Ha i safranen. Nå starer jobben. Ha i en øse med varm kraft og la den koke inn i risen mens du rører. Gjenta dette i 18 minutter – for det er 18 minutter som skal til for å få risen perfekt kokt. Myk, men fremdeles med et lite tygg i kjernen. Når du har ønsket konsistens har du i (varme) ertene, usaltet smør og raust med parmesan. Rør lett rundt og la smakene sette seg i 1-2 minutter. Smak til med salt, pepper og litt saft fra en sitron.DSC_4397

5 minutter før risottoen er ferdig kokt steker du torsken i en varm panne (50/50) smør og olje. Salt fiskefiletene godt og ha litt timian og et par hvitløksfedd i panna sammen med fisken. Stek fisken til du har fått en fin stekeskorpe på den ene siden (ca 3 minutter), snu den og stek i et par minutter på den andre siden. Fileten er ferdig når den flaker seg når du presser litt på den. HUSK – fisk er alltid bedre med om den er understekt enn overstekt.DSC_4398

Så er det bare å servere herligheten. Finn frem varme tallerkener, ha en stor øse med risotto på tallerkenen og risk på den slik ar risottoen «flyter» ut og dekker hele flaten. Ha på revet parmesan og anrett fisken sammen med litt frisk timian på toppen – SPIS!DSC_4426

Takk Gud for matglede. Ha en strålende søndag!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *