vinhimmel

Helaften hos Anita og Mads 

De siste 14 månedene har jeg skrevet MAT-spalten i Telemarksavisen. Min makker som tar seg av vinanbefalningene, Mads Endresen og hans vakre frue Anita ba inn til en riesling-smaking med påfølgende fransk middag den siste lørdagen i September. Anita sto for den fabelaktige maten, mens Mads hadde funnet frem virkelig fantastiske viner til gjestene.

De heldige gjestene denne kvelden var Mette, en lokal restaurantør og undertegnde. Jeg gledet meg stor i forkant, men ikke ante jeg at det ville bli en kveld av et slikt format. Slike kvelder går virkelig inn i historien som et høyepunkt! Jeg bare må takke for at jeg er så heldig at jeg får oppleve slike stunder.

Jeg går ikke dypt inn i hver enkelt vin eller matrett her, men vil poste resulatene av risling-smakingen senere. Len deg tilbake og bli med på en reise i vinhimmelen.

Meny

Apertizers:

Kyllingleverpaté med assortert sopp på ristede baguetteskiver

Parmesanstenger

Sashimi

Smaking av 3 viner fra Weingut Leitz Rheingau 

  • Riesling Rüdesheimer Bischofsberg Spätlese Trocken 2010, 
  • Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken Ehrenfels 2010, 
  • Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Terrassen 2010) og 

3 viner fra Domaine Zind-Humbrecht Alsace

  • Zind-Humbrecht Riesling 2007, 
  • Zind.-Humbrecht Riesling Turckheim 2007 
  • Zind-Humbrecht Herrenweg de Turckheim Riesling 2007

  •  Bievin: Zind-Humbrecht Grand Cru Goldert Gewurztraminer 2007

Champagnesuppe

  • til suppen, og i suppen var det Champagne Grémillet Brut Selection

 

 

 

 

Brandade med potetchips. Til brandaden ble det drukket et eventyr av mineraler, smør, nøtter og ballanse:

  • Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Nuits St.Georges 1.Cru Clos des la Marechale Blanc 2008

Myntesorbet – for å rense ganen (og som jeg i ren lykke glemte å ta bilde av)

Verten og kveldens vinansvarlige, Mads «sablerte» bakerens lam ved bordet.

Bakerens lam – til lammet ble følgende to godsaker skjenket i glassene. Den ene bedre enn den andre!

  • Domaine Chandon de Briailles Corton Grand Cru Clos du Roi 2001
  • Chateau Cos d’Estournel 1989 St.Estephe 2.Cru

Roquefort & Sauternes <3

  • Chateau Filhot 1976 Sauternes 2.Cru. Ikke ofte man drikker en vin produsert på 70-tallet.
  • Chateau Coutet 1996 Barsac-Sauternes 1.Cru. Sauternes fra 1996 – var noe friskere og ble et herlig følge til Tarte Tartin

Tarte tartin

Petit Four

Playlist:

Denne kvelden var det absolutt ingenting som ble overgott til tilfeldigheter, ei heller musikken. David Sylvian`s «september» klang i stuen da vi ankom denne siste lørdagen i september. Kraftwerk`s «autobahn» dundret i takt med de tyske rieslingene. Edith Piaf – «Champagnepiken» sang da boblene ble servert…osv. Med andre ord et eventyr av en aften hos det åperfekte vertskap Anita & Mads.

David Sylvian, Secrets of the Beehive, Kraftwerk, Autobahn, Erik Satie, Oevres d’Erik Satie, Edith Piaf, The very Best, Bryan Ferry, As Time goes by, Associates, Sulk, Rickie Lee Jones, Pirates, natacha Atals, Gedida, Dead can dance, Aion, Imperiet, Greatest Hits

Da vi ble tilbudt Calvados, Grappa eller Cognac etter 13 eventyrlige viner tok jeg til fornuft og takket ja til en dobbel espresso. Takket være den og et selskap som varte ut i morgentimene ble søndagen en lek.

8 tanker om “vinhimmel

  1. Altså, jeg er faktisk av den oppfatning at jeg også hadde kledd dette måltidet. 🙂 Litt grønn av misunnelse nå, og speaking about green. Oppskriften på suppen, kan man få lurt ut den?
    Oda

    • Klart du hadde kledd det Oda 😉
      Suppen er i korthet charlottløk, hvitløk og en god kyllingkraft + grønne erter (som skal i HELT tilslutt) Så er det en raus skje pisket krem. Ved servering heller du på en klunk champagne i hver suppetallerken ved bordet. Det ser fresht ut og gir suppen den perfekte syren du vil ha mot krem og søte erter!
      Jeg skal blogge om den en dag så skal jeg være mer presis! Håper du nyter livet i Piemonte ;))
      Klem Lars

  2. 🙂 Takk! kan ikke annet enn å nyte livet her i Piemonte. Gutta skal lage hjemmelagde burgere i kveld. Ser at jeg ble veldig fristet til en skikkelig helaftens veldig snart. Gleder meg til bloggsaken med suppa.
    Klemmer tilbake!

  3. w.o.w! Er det mer å si enn det? Dette så ut som en helt fantastisk aften! Gleder meg til kreativiteten er så stor at noe lignende kan gjennomføres selv. Champagnesuppe hørtes veldig eksklusivt og godt ut, og sammen med Oda gleder jeg meg til oppskrift 🙂

  4. Tilbaketråkk: Rieslingrollebyttet | Lars spiser, drikker & synser

Legg igjen en kommentar til Oda Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *