Rieslingrollebyttet


Her er ukens VINANBEFALNINGER fra MADS ENDRESEN. Mads er TA`s «VINMANN», og min makker bak MAT & VIN sidene i Telemarksavisa (TA)

Vil du lese mine tanker ogse bildene fra denne kvelden, vinen og maten – sjekk ut dette!

 

 

 

 

Har et rollebytte der tyskerne lager riesling på fransk vis og franskmennene lager riesling på tysk vis funnet sted? Jeg samlet et testpanel(TA’s matskribent Lars A. Fredriksen, Friisebryggas Mette Kristensen og min kone Anita Jørgensen) for å prøve noen sammenlignbare riesling- viner.

Vi så fort om det virkelig hadde blitt slik hos to av de mest progressive tyske og franske vinhusene, nemlig Weingut Leitz i Rheingau Tyskland og Domaine Zind-Humbrecht i Alsace. Leitz driver økologisk jordbruk. Selv om økologi ikke kan sies å være av fransk opphav, så har blant annet Alsace-vinprodusentene Deiss, Kreydenweiss, Ostertag og Zind-Humbrecht vært pådrivere i den økologiske, ja, biodymaniske bevegelse. Leitz gjærer ofte vinene tørre, og også med naturgjær. Der har også Frankrike vært ledestjerna. Etter studieopphold i Meursault hos Dominique Lafon gikk Johannes Leitz over til å lagre vinene på gjæringsbunnfallet, altså lagring sur Lie. Han praktiserer også battonage, omrøring av bunnfallet. Hva så med Zind-Humbrecht på den franske sida av Rhinen?  Olivier Zind-Humbrecht har i en årrekke høstet druene svært seint, for å oppnå optimal modenhet, botrytisering og sødme. Vinene har tendert mot å være digre, alkoholsterke og med en betydelig restsødme samt ha en krydret aromaprofil. Imidlertid er oftere vinene hans nå tørre eller tilnærmet tørre. Selv om de teknisk sett har lite restsødme; er tørre, så innebærer den modne frukten at vinene likevel ikke oppleves som tørre. Interessant og spennende, spør du oss.

Hvorfor tar produsentene disse valgene? Ikke for å følge en fransk eller tysk trend, men fordi de alltid etterstreber kvalitet. Vi kan ikke si det sterkt nok: Dette er viner verdt å prøve, rollebytte eller ei.

Nr 93576 Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken Ehrenfels 2010 kr 417,60

Weingut Leitz, Rheingau, Tyskland (Bestillingsutvalget)

Hvitvin. Drue: Organisk dyrket riesling med utvalgte druer fra de beste parsellene i Schlossberg-vinmarken med et skiferholdig jordsmonn. Fatlagret.

Blank dyp strågul. Flott duft av lime, aprikos, blomster, noe grønt og urteaktig samt knust stein. Delikat, fyldig, tørr, feit, konsentrert smak med flott stålsyre. Lang nyansert ettersmak.

Passer til: Skalldyr, fisk, asiatisk mat, lyst kjøtt eller kos.

Konklusjon: Stor vin sier vi! Den koster mer enn vanlig Schlossberg, men er en seleksjon med høyere alkohol(13,5%) mot(12%), ett tegn på modnere og bedre drueråstoff. Vinen til deg som vil prøve toppen av Rheingau-lykke. Topp gaveidé! Drikkeklar etter lufting et par timer, kan lagres inntil 20 år. Terningkast 6

Nr 52041 Zind-Humbecht Herrenweg de Turckheim Riesling 2007 kr 192,80 (Nedsatt fra kr 289,90) Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike  (Bestillingsutvalget)

Hvitvin. Drue: Biodynamisk dyrket riesling fra enkeltvinmark med sein kveldsol der druene modnes spesielt godt, sammensatt jordsmonn av løss, elvegrus og -sand med god drenering. Fatlagret.

Svært dyp gul. Dufter forførende av hvite blomster, honning, eksotisk krydder som muskat med et streif av fersken. Middels fyldig balansert og sømløs med moden smaksrik fruktighet som gjør at den ikke kjennes tørr. Lang ettersmak.

Passer til: Flott til asiatisk mat, fisk med gode sauser, krabbe, posteier eller kos.

Konklusjon: Panelet er enig om at dette er en superflott vin for deg som liker litt god fruktsødme og forførende duft. Drikkeklar, kan lagres inntil 5 år. Terningkast 6

Nr 47543 Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2010 kr 148 Weingut Leitz, Rheingau, Tyskland  (Kragerø, Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Hvitvin. Drue: Organisk dyrket riesling fra kvartsittjordsmonn. Ikke fatlagret.

Blank strågul med grønne nyanser. Dufter friskt av grønne epler, aprikos med hint av blomster og steinrøyk. Lett til middels fylde, elegant, tørr smak med balansert konsentrasjon. Bra ettersmak.

Passer til: Skalldyr, sushi, lyst kjøtt, rød og hvit fisk, ost eller kos.

Konklusjon: Panelet var delt. To mente den ikke hadde nok wow-faktor, to mente den var en optimal 2010-Rheingau i dette prisleiet. Vellaget var konklusjonen. Drikkeklar, kan lagres inntil 5 år. Terningkast 5

Nr 52043 Zind-Humbrecht Riesling Turckheim 2007 kr 173,20(Nedsatt fra kr 266,90)

Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike (Bestillingsutvalget)

Hvitvin. Drue: Biodynamisk riesling fra forskjellige vinmarker rundt landsbyen Turckheim. Fatlagret.

Ganske dyp gul. Dufter egenartet av våt stein, fersken, krydder og blomster. Middels fyldig, krydret og smaksrik med god sødme-syrebalanse. Lang ettersmak.

Passer til: Asiastisk mat, fisk med gode sauser, krabbe, posteier eller kos.

Konklusjon: Panelet delte seg mellom de som priste vinens egenart og de som syntes den ble litt sær. Vi landet på at vin skal utfordre. Det gjør denne.  Drikkeklar, kan lagres inntil 5 år. Terningkast 5

På trykk i TA 28.10.2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *