Chorizopasta med tomatsaus

Så er det fredag igjen. Jobbuka er over, og jeg har en litt stressa helg i vente. Fredagskvelden rekker jeg heldigvis å ha hjemme sammen med Museflettene, Fruen og god mat før Gardermoen kaller.
Fruen sitter allerede godt plassert med en bok i sjeselongen på kjøkkenet, Museflettene spiller spill mens jeg selv er i gang med planlegging av hva vi kan spise. Fredagsfølelsen senker seg når John Mayer synger med hes stemme på stereoen.
Behovet for litt sikringskost før helgens konserter kjennes i kroppen. Så det må bli noe smakfullt, enkelt og mettende, og ikke minst – noe som inneholder smeltet ost i en eller annen form!
Kjøleskapet er litt slunkent, men jeg har noen ferske chorizo pølser som kan brukes – og som frister. Etter en sjekk i skap, kjøle og urtehage er det avklart. Det blir penne med tomatisert fløtesaus, bladpersille, rosmarin, hvitløk, rødløk, tørket chillie, parmesan og chorizo – jeg kjenner sulten vokse mens jeg skriver. Jeg gledet meg rett og slett!
Denne oppskriften er passe til 4 porsjoner.
Dette brukte jeg og slik gjorde jeg det:
I utgangspunktet pleier jeg å bruke gode, store og ferske tomater i slike sauser, men sannheten er at de virkelig gode hermetiske tomatene funker bedre. Grunnen er enkel. I de landene som produserer hermetiske tomater – f. eks Spania, er tomatene virkelig modnet av solen – ikke av gass i et mørkt rom som BAMA gjør. Mine favoritt-tomater til slike pastasauser er «S&W – petite cut» – du finner den i velassorterte butikker i hele Grenland.
Tomatsaus:
Ha god olivenolje i en stor panne sammen med 2 bokser hermetiske tomater, 3-4 finhakkede fedd med hvitløk, 1 finhakket rødløk og 2-3 kvister finhakket frisk rosmarin. Kok opp.
Ha på salt & sort pepper. Smak til med sukker – ca. 1 ts. Prøv deg frem. Sukkeret får frem en utrolig fin sødme i tomatene. La det småkoke i 5-6 minutter uten lokk. Ønsker du en mer pikant saus dropper du sukkeret.
Så har du i 2,5 dl fløte. Smak til med knust, tørket rød chili. Ikke vær redd for å ta i med chilien – fløte og søte tomater trenger en del hete. La tomatsausen småkoke videre uten lokk til du nesten har halvert mengden. Vend inn en neve med snittet bladpersille og sausen er klar.
Chorizo:
Chorizoen jeg hadde var fersk, ikke tørket – en takk til personalet i ferskvaredisken SAGA som tar inn slike godsaker. Det funker med vanlig chorizo også, men det er noe med en myk chorizo… Kutt pølsene i skiver og gi dem en kort runde i ei stekepanne. Fettet fra pølsene, som er mettet med smak av paprika, chillie og kjøtt(les; fett) har du over i sausen. Jeg brukte ca 300 gram chorizo.
Penne:
Kok en stor gryte med godt saltet vann til pastaen. Sjekk pakningen for mengde per porsjon. Kok pastaen til den har perfekt tyggemotstand – al dente. Hell av vannet og vend pastaen inn i sausen. Pass på at all pastaen blir skikkelig smurt av sausen.
Jeg brukte den tørkede penne´n fra Jacob`s. Den er litt tykkere enn “gjennomsnittet” og gav en fin fylde i munnen. Legg pastaen opp på varme tallerkener. Ha over chorizoen, litt frisk bladpersille, rikelig med revet parmesan og chorizoen. SPIS!
 
Sommeren og tiden for rosèvin er over. Nå er det rødvin og ”fete” hvite viner som råder hjemme hos oss. Ideelt sett hadde jeg funnet frem til en passende beaujolais siden Mads feirer “slippet” i dag, men til denne retten synes jeg det passer best med en ung og fruktig Dolcetto. Vi endte opp med ”husets” Dolcetto. Produsenten heter G.D. Vajra og har vingården sin nær Montforte d´Alba i Piemonte. Vajra produserer kanskje den beste Dolcetto`n som vinmonopolet har å by på i sitt basissortiment. (varenummer 30517, 149 kroner)
Dette skjedde forrige fredag hjemme hos oss. La det skje hjemme på ditt kjøkken denne helgen. Du kommer ikke til å angre…
Dette innlegget er en omskrivning av et tidligere blogginnlegg for Telemarksavisa, TA. Tror denne retten er den som har fått flest tilbakemeldinger fra mine lesere.

6 tanker om “Chorizopasta med tomatsaus

  1. Den ser kjempegod ut! Tenkte jeg skulle prøve oppskriften din om ikke så alt for lenge. Ha en fin helg, når det blir tid for det!Trine 😉

  2. Herlig rett, Lars! Dette har allerede blitt en ny fredagsfavoritt hjemme hos oss 🙂 Vi toppet kvelden med hjemmelaget tiramisu. Dermed ble det en fullkommen italiensk aften! Har du noen gode oppskrifter på tiramisu? Må ellers si at vi liker bloggen din veldig godt – et ekstra lyspunkt i hverdagen 😉

  3. K/S – ja, er ikke dette den optimale comfort-pastaen en fredag?! Jeg blir så glad for at dere liker bloggen – Jeg koser meg veldig her inne selv også.Tiramisu er ikke min spesialitet. Jeg har laget det noen ganger, men har aldri klart å toppe den jeg fikk servert på torget i Alba, Piemonte. Men jeg tar utfordringen og skal lage Tiramisu en av dagene – så kan dere se om det er noe i min oppskrift som kan være noe å ta med seg videre ;-)God helg videre – L

  4. Jeg er en ekte pastaelsker, ingenting slår det. Ble veldig inspirert av denne retten og lagde min egen variant på hytta sist fredag. Hadde ikke bladpersille og rosmarin, men brukte istedet store mengder fersk basillikum og fersk chilli. Ble helt nydelig 🙂 Så nå er jeg faktisk i gang å lager denne retten igjen. Takk for inspirasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *