grillet fårefilet, gorgonzola-saus & sautert nykål

Dette kan ved første øyekast virke som en litt pesete og omfattende rett, men tro meg dette er enkelt. I tillegg smaker det veldig godt.
En av grunnene til at det er så enkelt, er at jeg jukser. Det er de som mener at juksing er juks. Jeg er av en annen mening. Når det er mulig å komme kjapt til målet, hvorfor la være, om det alikevel blir nydelig? Ikke det at jeg kan være en sta purrist i blandt, men ikke i dag.
Juksen i dag består av 2 ting. 1) Kjøttet er ferdig marinert av Gilde. Fårefileten derfra er kjempe god, er ferdig marinert og trenger kor tid på grillen. I dag er det ytrefilet.

2) Sausen – det er kanskje ikke helt juks, men halveis juks fordi den er så lett å lage.

Dette trenger du av ingredienser:

Chillien var tiltekt sausen, men ble droppet. Uansett gir den jo bildet litt rødfarge

Fårefilet – ca 200 g per persjon

1 nykål
150 g usalta smør
maldon salt

100 g Gorgonzola
1 beger Creme Fraish
1 ss Kalvebuljong eller en bulljonterning

Start med å fyre opp grillen – det er det som tar mest tid i dag. Så tar du de 3 neste stegene litt hulter til bulter.

SAUSEN
Gjør som følger; 3 ss creme fraish i ei lita gryte, 1 ss kalvebuljong og 100g Gorgonzola ost. Jeg bruker Gorgonzola Inteno. Andre blåmuggoster funker også. Det eneste jeg ikke har likt så godt i denne sausen er Gorgonzola picante – det ble for «sterkt». Ikke salt denne sausen før du har smakt. Ost og buljong har mest trolig salt nok i seg.

FÅREFILETEN
Kjøttet grilles på alle sider på direkte varme for å få stekeskorpe. Så over på den «kalde» siden av grillen, på med lokket og la den steke seg ferdig, ca 8-10 minutter. La kjøttet hvile i ca 10 minutter før du kutter i det. Det som er viktig er at du ikke pakker inn kjøttet. Da vil stekingen fortsette og kjøttet blir grått. Du vil ha en rosa kjerne!

NYKÅLEN
Skjær av «stilken». Riv av de ytterste bladene. Det er en fare for at det kan være snegler blandt de ytterste bladene – jeg fant 2 stk av dem i dag. Og selv om Fruen er positiv til proteiner, er dette ikke ønskelig å få servert.

Før nykålen er renset og de ytterste lagene er fjernet
Ferdig renset og klarert nykål. Garantert kjøttfri…

Når du har renset den skjærer du den opp i fingertykke strimer. Kålen skal sauteres (les; stekes i smør) i varm panne med mengder smør og maldonsalt. Kålen skal bli smørt av smøret og ha mye crisphet igjen. Noen dåper sitronsaft over det hele mot slutten gir nykålen et lite løft, og funker fint som ballanse mot smør & salt.

Anrett det hele på varme talerkner – nykål, skiver av fårekjøttet og gorgenzola-sausen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *