Lammecarre med auberginkompott


Nå er det snart ferie og jeg gleder meg stort. Lange dager med frokost, lunsj & kveldsmat med museflettene & Fruen. Vi drar tilbake til et favorittsted i Kykladene, Antiparos. På Antiparos er det en liten og fantastisk slakter som leverer kjempefint lammekjøtt. Mat fra Antiparos vil bli behørig dekt i ukene som kommer. Som en intro til ferien tenkte jeg at lammecarre ville være perfekt i dag.
I går aften var jeg crooner på sommerfesten til stortingsgruppa til et av våre politiske parti. Jeg velger å ikke si hvilket – vil nødig ende opp i samme situasjon som Christian Ingebrigtsen gjorde etter Frp-fadesen. Etter 2 dager med syngejobber og dugnad er jeg endelig tilbake ved kjøkkenbenken!

Dette brukte jeg til 2 personer:
Kjøttet
500 g lammecarre – ca 3 doble koteletter til hver

Auberginkompott
1 stor aubergin
50 g usaltet smør
1 apelsin – saften fra denne
1/2 sitron – saften fra denne
salt & pepper

Sausen
1/2 sitron – saften
1/2 dl god olivenolje

Urtesmør
100 g usaltet smør
en neve med finhakkede urter – jeg brukte timian, estragon og mynte
salt – en liten «klype»

Jeg startet med urtesmøret. Bruk temperert smør – da er det lettere. Bland smøret med urtene og sett kaldt til du skal bruke det.

Start med å prikke hull i auberginen – dette gjør du for at den ikke skal eksplodere når du kommer til neste trekk. Som er å ha den på et bakebrett i komfyren. Her er det maks styrke som gjelder i 15-16 minutter.
Ha saften av en appelsin i en liten gryte og kok inn til halvparten. Ha 50 g usaltet smør i en bolle, sammen med sitronsaften og appelsinsaften. 
Når auberginen har blitt brent på utsiden og myk inni deler du den på langs og skraper ut kjøttet. Ha det i bollen. Bruk stavmikser – eller en gaffel om du ikke har SM – og kjør det til en gjevn masse. Smak til med salt og pepper. Det var behov for «en del» salt for å veie opp for all sitrusen – en nydelig kompott med røyka nøttesmak & sitrus.

Prepp kjøttet. Trim beina – skrap bort hinner og annet. Dette er det nærmeste jeg kommer ny-trimma bein i dag – bortsett i fra Fruens bein da, som befinner seg på Elixia i bloggende stund.
Jeg delte kjøttet i koteletter – da trenger det mindre tid med varmebehandling. Det er jo tross alt hverdag. Dessuten liker jeg stekeskorpe…
Varm panne med smør og olje. Oljen har du sammen med smøret for at det ikke skal bli brent. Smøret har du i for god smak. Jeg hadde 2 hvitløksfedd og litt frisk timian i panna for å gi kjøttet mer smak.
Stek kjøtte i 2-3 minutter på hver side og la de hvile litt i panna så saftene setter seg i kjøttet.
Sausen – sitronolje – er enkelt å greit olivenolje og sitronsaft som du blander sammen.
Legg auberginkompott og kjøtt opp på tallerken. Ha litt sitronolje rundt det hele, ca 1 ss per tallerk. Ha urtesmør på kjøttet. Dette er mat som hadde fortjent vin, men Fruen skulle trene og jeg må ut på biltur senere så vinen i dag får bli et glass rose utpå kvelden.
Dette er jo ikke akkurat museflettemat. Dessuten er det umulig å få musefletten til bordet når det er sommer i lufta. Derfor ble det en liten buffet på det som skal bli terrasse.Ryktet spredte seg raskt i museflettekretsene, og vips var det en gjeng – sweet!

5 tanker om “Lammecarre med auberginkompott

  1. Nå ble jeg sulten, og lammecarre er en av mine favoritter. Leser bloggen din, og den er den eneste jeg følger med på:)Du er god til å inspirere, med en delikat side og fine bilder. Jeg får lyst til å lage maten selv hver gang, og det skal jeg nok også en dag:) Ønsker deg Hell og Lykke og god helg! Hilsen Henriette K

  2. Så gøy Henriette! Lammecarre blir aldri feil. Takker for lykkeønskninger – det kommer alltid godt med ;-)En strålende helg til deg – L

  3. Takk for maten 😉 Fikk en fantastisk god pizza med chorizo på fredag sammen med en god Alba.. og idag ble det lammecarre 😉 takket være bloggen din…… keep up the good work….Brit

  4. Hei Lars!Er en fyr fra Oslo som ville mimre litt over gamle MGP låter og kom tilfeldigvis over "All I ever wanted was you" (langt hår) "Alltid sommer" (kort hår) og dette førte meg direkte til din matspalte.(glattbarbert!)he,he… Hvilke fristelser! Bedre enn noen kokebok jeg har kunnet oppdrive!Er veldig glad i lam og innbød gode venner ganske raskt til din lammecarre med auberginekompott. Fantastisk!Er selv en matelsker og liker meg over gryter og panner. Kommer til å følge bloggen din! Bodde ikke du på Strømsveien ved Helsfyr en gang i tiden? Mener jeg var "nesten" nabo med deg der.Mellomnavnet ditt får meg foresten til å tenke på byen Andernach i Tyskland ved Rhinen, hvor jeg overnattet da jeg jobbet som reiseleder på elvecruise Rhinen/Mosel. Noen tilknytning til den byen? Ihvertfall, tusen takk for en interessant, velskrevet og fristende matside og nyt det som er igjen av sommer'n!Hilsen Svend

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *