En regnfull dag i slutten av juli – hva passer bedre da en å blande litt sommer og litt rester av fjordårets høst?! I dag har jeg grillet uer (inne, pga regnet) og laget en frikassé på tørket kantarell, sjalottløk, hvitløk, fløte, sitron og nykål. Sammen med ovnsbakte morene-potet ble det et herlig måltid med smak av sommer, med frampek mot høsten. Helt passende på denne regnfulle julidagen. Har du ikke tørket kantarell i huset (eller nærbutikken) så er faktisk skogen stedet og gå. Allerede nå popper det opp gull i skogen her i Telemark. Så Finn frem støvler, kurv og soppkurv – nå er det tid for å sanke inn! Denne oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
• 4 skiver uer på Ca 250 gram, alternativt 4 fileter
• 1-2 ss Rapsolje til grilling av fisk
• Morenepotet eller andre småpoteter
• Olivenolje til ovnsbaking av potetene
• Salt og pepper
• 250 gram utvannet kantarell/fersk kantarell
• 2 sjalottløk, delt i to og kuttet i tynne skiver
• 2 fedd hvitløk, finhakket
• 2 ss godt smør – gjerne fra Røros
• Saften av ¼ sitron
• 1/3 l matfløte
• ½ Nykål, bladene kuttet i strimler på 1-2 cm
Slik gjør du det:
Vask og tørk potetene. Del dem i to og ha dem i et ildfast fat. Ha på god olivenolje, salt og pepper. Bak dem i ovnen på 225 grader i. Ca 20 minutter.
Ha så den tørkede kantarellen i en liten bolle. Hell over kokende vann så det dekker soppen. La det stå i Ca 20 minutter. Hell av vannet – ikke kast dette, men bruk det i frikasseen om den blir for tykk.
Så har du smør, løk, hvitløk og kantarell i en gryte. Sauter det til løken er blank og soppen har mistet det meste av fuktigheten. Ha på fløten og kok inn til halv mengde.
Ha i strimlene av nykål i 2-3 minutter på slutten.
Kålen skal bli myk, men fremdeles ha litt tyggemotstand i seg. Smak til slutt til frikasseen med saft fra en sitron, salt og sort pepper.
Start med å skrape av skjell fra skinnet på fisken. Skyll stykkene og tørk dem godt, og ha på et lett dryss med salt. Stek dem på høy varme i grillpanne . 3-4 minutter på hver side. Når fisken stekes med bein slik jeg har gjort her er det lett å se når fisken er klar – da slipper kjøttet beinet lett. Bruk en finger til å trykke litt på kjøttet for å kjenne på stekegraden. Du ønsker en gjennomstekt, men ikke overbehandlet uer.
Så er det bare å legge opp frikassé på varme tallerkener og topp med den grillede fisken. Server med ovnsbakte poteter.
Håper at du lar deg friste og koker noe skikkelig digg i helgen!