Akkurat nå er det en råvare som har klippekort her hjemme på Gutterommet – hvit asparges! Jeg vet ikke om du vet det, men det sandholdige jordsmonnet i vårt nabofylke, Vestfold er perfekt for denne bleke broren til den grønne aspargesen. Er du heldig så finner du hvit asparges produsert lokalt, men i verste fall duger de Belgiske som du i hvert fall finner i grønnsaksdisken om dagen. Selv foretrekker jeg asparges smørdampet. Den grønne aspargesen trenger kun 3-4 minutter. Den hvite bør du gi litt lenger tid, ca 8-9 minutter. Når du koker/damper asparges er det viktig å ha litt sukker, salt og sitronsaft i vannet. Det bidrar til at bitterstoffene i aspargesen blir balansert ut og at du får den beste smaksopplevelsen. I dag har jeg laget to varianter med den hvite kongen. Den ene en klassiker med hollandaise og en god skinke – jeg brukte Serranoskinke. Oppskriften på denne retten er å lage en klassisk hollandaise (oppskrift finner du på www.larsspiser.no) , anrette skinken og koke aspargesen som i oppskriften under.
Den andre retten er litt mer for de spesielt interesserte, men den er sykt digg – så gi den et forsøk. Det er en salat med varmrøkt makrell, kapers, småpotet, rødløk og eggesmør. Her får du sødme, syre, salt og ”crunch” – en perfekt salat å servere på terrassen en varm vårkveld. Oppskriften er passe som forrett for 4 eller hovedrett for 2 personer.
Dette trenger du:
- 200 gram varmrøkt makrell, gjerne peppermakrell
- 12 hvite asparges
- 1 ss sukker
- 1 ss salt
- saften av 1/3 sitron
- 1 rødløk kuttet i tynne skiver
- 6-8 småpoteter (f.eks amadine) kokt og delt i to
- salt
- 2 hardkokte egg, kuttet i biter
- 2 ss kapers, finhakket (+ noen hele til pynt)
- 4 ss usaltet smør
- saften av 1/3 sitron
Slik gjør du det:
Start med å brekke av nederste del av aspargesen (den brekker der den skal om du forsøker å bøye den litt skikkelig), skrell dem og kok dem i vann sammen med sukker, salt og sitron i ca 8 minutter. Sel hver asparges i to.
Kok potetene møre og damp dem tørre – del dem så i to.
Smelt / brun smøret, ha i eggebitene og den finhakkede kapersen – bland sammen. Ha i en liten neve finhakket bladpersille og smak til med salt og litt sitronsaft. Hold varm.
Fjern skinnet fra makrellen og bryt fisken i gaffelbiter.
Finn så frem kalde tallerkener. Legg opp poteter, asparges, løk og makrell. Øs over egg- og kaperssmøret og ha til slutt på noen store kapers (gjerne med stilken på) Server og SPIS!
Håper du lar deg friste og benytter en av de beste råvarene du kan få tak i akkurat nå – hvit asparges. Ha en strålende og matglad helg!