Vårsalat med hvit asparges & røkt makrell

20140502-111814.jpgAkkurat nå er det en råvare som har klippekort her hjemme på Gutterommet – hvit asparges! Jeg vet ikke om du vet det, men det sandholdige jordsmonnet i vårt nabofylke, Vestfold er perfekt for denne bleke broren til den grønne aspargesen. Er du heldig så finner du hvit asparges produsert lokalt, men i verste fall duger de Belgiske som du i hvert fall finner i grønnsaksdisken om dagen. Selv foretrekker jeg asparges smørdampet. Den grønne aspargesen trenger kun 3-4 minutter. Den hvite bør du gi litt lenger tid, ca 8-9 minutter. Når du koker/damper asparges er det viktig å ha litt sukker, salt og sitronsaft i vannet. Det bidrar til at bitterstoffene i aspargesen blir balansert ut og at du får den beste smaksopplevelsen. I dag har jeg laget to varianter med den hvite kongen. Den ene en klassiker med hollandaise og en god skinke – jeg brukte Serranoskinke. 20140502-111940.jpgOppskriften på denne retten er å lage en klassisk hollandaise (oppskrift finner du på www.larsspiser.no) , anrette skinken og koke aspargesen som i oppskriften under.

Den andre retten er litt mer for de spesielt interesserte, men den er sykt digg – så gi den et forsøk. Det er en salat med varmrøkt makrell, kapers, småpotet, rødløk og eggesmør. Her får du sødme, syre, salt og ”crunch” – en perfekt salat å servere på terrassen en varm vårkveld. Oppskriften er passe som forrett for 4 eller hovedrett for 2 personer.20140502-111856.jpg

Dette trenger du:

 • 200 gram varmrøkt makrell, gjerne peppermakrell
 • 12 hvite asparges
 • 1 ss sukker
 • 1 ss salt
 • saften av 1/3 sitron
 • 1 rødløk kuttet i tynne skiver
 • 6-8 småpoteter (f.eks amadine) kokt og delt i to
 • salt
 • 2 hardkokte egg, kuttet i biter
 • 2 ss kapers, finhakket (+ noen hele til pynt)
 • 4 ss usaltet smør
 • saften av 1/3 sitron20140502-111833.jpg

Slik gjør du det:

Start med å brekke av nederste del av aspargesen (den brekker der den skal om du forsøker å bøye den litt skikkelig), skrell dem og kok dem i vann sammen med sukker, salt og sitron i ca 8 minutter. Sel hver asparges i to.

Kok potetene møre og damp dem tørre – del dem så i to.

Smelt / brun smøret, ha i eggebitene og den finhakkede kapersen – bland sammen. Ha i en liten neve finhakket bladpersille og smak til med salt og litt sitronsaft. Hold varm.

Fjern skinnet fra makrellen og bryt fisken i gaffelbiter.20140502-111923.jpg

Finn så frem kalde tallerkener. Legg opp poteter, asparges, løk og makrell. Øs over egg- og kaperssmøret og ha til slutt på noen store kapers (gjerne med stilken på) Server og SPIS!20140502-112012.jpg

Håper du lar deg friste og benytter en av de beste råvarene du kan få tak i akkurat nå – hvit asparges. Ha en strålende og matglad helg!20140502-111814.jpg

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *