Det er litt 80-tallet over Ballotine, men det betyr ikke at det er noen grunn til å ikke lage det i 2013. Kort fortalt er en ballotine en rullade (ser ut som ei pølse) av utbeinet fjærkre som du fyller med godsaker. Jeg har i dag funnet frem lår av Liveche-kylling, beinet det ut og fylt det med frisk salvie, litt finhakket hvitløk og godt smør. Tilbehøret til kyllingballotinen er en linseragu med søtpotet, rødløk, hvitløk, timian og gul chili (kan godt bruke rød eller grønn også). Sausen er et salviesmør – enkelt og skikkelig godt! Mads har funnet frem til et fint følge i Marapika`n. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- 4 kyllinglår, jeg brukte Liveche-kylling
- 3-4 søtpoteter
- 500 gram grønne linser. Jeg brukte ”ferdig til bruk” linser
- 1 stor rødløk
- hvitløk
- frisk salvie
- 1 gul, rød eller grønn chili
- usalet smør
- sitron
- litt frisk timian
- salt og pepper
Kyllingen: Start med å beine ut kyllinglårene. Det er enklere enn du tror. Legg låret med skinnsiden ned, bruk en skarp og litt myk kniv og snitt opp langs det store lårbeinet. Følg beinet (pust med magen og bruk tiden) og sakte, men sikkert frigjør kjøttet fra beinet.
Legg så lårkjøttet flatt ut som på bilde. Ha på salvie, litt finhakket hvitløk, ca ½ fedd per lår, salt, pepper og litt smør – se bildet. Rull så låret sammen og pakk det inn i sølvpapir og lag en ”bonbon”. Legg så disse inn i ovnen på 190 grader i ca 20 minutter. La så kyllingen hvile litt før du gir den en runde i en varm stekepanne sammen med litt smør for å få en fin stekeskorpe.
Linseragu: Start med å skrelle og kutte søtpotetene i små terninger. Ha dem i en stor varm panne sammen med smør, finhakket rødløk, chili, timian og hvitløk. Stek dette til søtpoteten er mør. Skyll linsene og bland dem forsiktig inn sammen med grønnsaksblandingen. Ha på litt saft av en sitron og smak til med salt og sort pepper.
Salviesmør: Brun 50 gram usaltet smør og ha i en neve med friske, hele salvieblad. La det stå å putre på svak varme i 7-8 minutter – hold varmt.
Så er det bare å finne frem varme, store tallerkener. Legg opp kyllingballotinen skåret i fine skiver og linseraguen. Øs tilslutt salviesmøret over balotinen – SPIS.
Dette er en super måte å servere kyllinglår – som utvilsomt er det stykket på fuglen med mest smak. Gi det er forsøk!
Hei Lars, Jeg har aldri beinet ut noe som helst, men nå fikk jeg veldig lyst å prøve. Ballotine er snadder!
Kutt og skjær i vei, Bjørn!