Hurra for Norge, bonden og aspargesen!

Det er underlige tider, men det er også tider hvor det blir tydelig at vi lever i et godt land. Dette kommer også til uttrykk gjennom maten vi er så heldige å ha tilgang til her i Norge.
Norske bønder produserer fantastiske råvarer som vi bør prioritere når vi velger råvarer å tilberede hjemme. Dette er ikke ment som et uttrykk for nasjonalisme, men som et hurrarop for kvalitet, smak og bærekraft.
Fersk asparges har vi tilgang på gjennom hele året, men det er NÅ vi har tilgang til verdens beste asparges, den norske. I utgangspunktet så er ikke produksjonen så stor, men bønder rundt Oslofjorden dyrker nå både grønn og hvit asparges.


Det er bøndene på Hvasser som pleier å være først ute med sine produkter, takket være deres jordsmonn og gunstige klima. I skien så har vi vært så heldige at en våken og kvalitetsbevisst kjøpmann har sikret seg noe av denne produksjonen i år.
Det er kostbart om du sammenligner med asparges produsert i Chile eller Belgia, men tro meg – dette er en råvare som er verdt pengene og som er en hovedrett i seg selv. Du må gjerne bruke fisk eller kjøtt som garnityr, men la aspargesen spille hovedrollen om du får ta i Norsk asparges. Jeg klarte ikke å velge, så jeg valgte å bruke både den hvite og den grønne. Dette er en rett som passer perfekt til 17.mai-lunsjen og Mads sine boblende anbefalinger. Så her er mitt svar til Mads: norske asparges med Mouselinesaus, reker og dill!

Oppskriften er til 4 som forrett eller som hovedrett for 2.

Dette trenger du:

 • 500 gram ferske reker
 • 1 bunt hvit asparges
 • 1 bunt grønn aspargesaltet vann med 2 ss sukker
 • Frisk dill
 • Sausen
 • 250 gram godt smør
 • 4 eggeplommer
 • 1-2 ts dijonsennep
 • 4 ss kaldt vann
 • 2 ss hvitvinseddik
 • Kvernet pepper
 • 1 dl kremfløte
 • 1/3 sitron

Slik gjør du det:


Start med å smelte smøret på lav varme. Skill så det klarede smøret fra melkestoffene. La det klarede smøret tempereres før du bruker det videre i sausen.

Rens rekene. Ta vare på skallet – det gir fantastisk base for en god kraft til en saus eller suppe senere i helgen.

Knekk av nederste del av aspargesen. Skrell den hvite aspargesen forsiktig. Den grønne trenger du ikke å skrelle. Kok opp vann med salt og sukker.
Kokk den hvite aspargesen i ca 6 minutter. Den grønne karer seg med 3-4 minutter.

Ha vann, eddik og pepper i en liten kjele. Kok opp og reduser til du har 1/3 mengde igjen. Temperer.

Så har du eggeplommer og sennep i en tykkbunnet liten gryte. Pisk det godt sammen til en luftig masse. Sett kjelen over lav varme mens du hele tiden visper.


Hold kontroll på varmen, du vil ikke ha dette varmere enn 60 grader om du vil unngå «eggerøre».

Ta kjelen av varmen og visp inn smøret gradvis. Når alt smøret er vispet inn lager du krem av fløten. Vend inn 3 ss krem rett før servering.

Finn frem store tallerkener legg opp aspargesen og øs over rikelig med mousselinesausen. Topp det hele med ferske reker og litt frisk dill. Noen dråper sitronsaft avslutter herligheten.

Håper du lar deg friste og at du benytter feiringen av Nasjonaldagen og alle andre fine forsommerdagene til å nyte det beste Norge har å by på i mai. Gratulerer med dagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *