Plomme og rosmarin i smørkaramell

Vi er i gang med september. Kveldene blir mørkere, regnet pisker stadig mer på vindusrutene og mange av oss trekker inn igjen fra hagen for å nyte lune kvelder inne. Høsten bringer med seg mye godt, også av råvarer. I dag har jeg vært på (avklart) plommeslang hos en nabo. Nå er plommene kanskje aller best å bare spise helt naturlig, men jeg klarte ikke å la være å lage en dessert av dem også. En kombinasjon jeg elsker er plomme og rosmarin. Jeg har laget en smørkaramell pakket med rosmarin som plommene har fått syde i. Til dette har jeg laget «smuler» med blant annet nellik, kardemomme, kanel, smør og hasselnøtter. Det gir en deilig knasende følelse til de myke teksturene i plommene og rømmen. Oppskriften er til 4 og passer perfekt som dessert til helgens middag med venner.

Dette trenger du:

Plommene

• 12 plommer

• 1 kvist med frisk rosmarin, grovhakket

• 3 ss godt smør

• 4-5 ss sukker

• Saften av en halv sitron

Crumble

• 50 gram hasselnøtter

• 50 gram hvetemel

• 50 gram brunt sukker

• 50 gram smør

• 1 ts kardemomme

• 1 ts kanel

• 1 ts nellik

Rørosrømme eller vaniljeis

Slik gjør du det:

Start med å lage smulene. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør det sammen til en masse. Fordel massen på et bakepapir og stek det i 20 minutter.

Ta ut og knus det til smuler med en gaffel. La det avkjøles.

Smelt smør i en tykkbunnet panne.

Ha så over sukkeret og la det smelte på middels varme til karamellen begynner å bli lys brun. Ikke rør i karamellen, bare rist forsiktig på pannen til sukkeret er karamellisert.

Del plommene i to og og fjern steinene. Legg plommene med snittprisen ned i karamellen sammen med en kanelstang og en ss med grovhakket rosmarin.

Risle over saften fra en halv sitron. La plommene surre i karamellen på svak varme til de er myke – ca 10 minutter.

Finn frem tallerkener. Legg opp smuler og plommer. Topp med litt god rømme, gjerne rørosrømme, og ha litt av karamellen over det hele. Pynt med litt frisk rosmarin.

Håper du har en nabo du kan gå på slang hos og lager denne deilige høst-desserten til folka dine.

Ha en deilig helg og en fin start på høsten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *