Gyoza – dumplingslykke

Gyoza eller Japanske «potstickers» er det japanske svaret på den kisnesiske dumplingen. Gyoza er en fyllt pannekake som pannestekes og så dampes. Den kan fylles med mye forskjellig, men det som «må» være med er protein (reke, svin, lam osv…) og kål. I tillegg har man i smaksforstekere som hvitløk, ingefær, chili, oyster-sauce, sitron, riseddik, urter, sesamolje – alt avhengig av hvilket protein du velger. I dag har jeg laget to forskjellige gyoza med svin og reke. Fremgangsmåten på begge typene er lik. Ikke la deg skremme av at dette er ukjent og ser vanskelig ut – for dette er så enkelt at jeg klarte det på første forsøk. Dessuten er det så digg at du vil høste applaus langt ut i neste uke om du serverer det. Dette er mat som passer perfekt på et tapasbord eller som en kose-rett en sen kveld når du fortjener noe godt. Selv valgte jeg å servere gyozaene sammen med noen vietnamesiske vårruller. Oppskriften på disse kommer senere.

Er du av den oppfatning at halvfabrikata mat ikke skal inn på kjøkkenet så kan du lage pannekakene fra bunn av selv. Jeg foretrekker å kjøpe dem ferdige på asia-matbutikkene. Her får du frossene pakker med «goyza skins» – og helt ærlig, du lager dem ikke bedre selv. Vil du allikevel forsøke deg så finner du utallige oppskrifter på nettet.

Gyoza krever gode dipper. Jeg serverte mine med en peanøttsaus og en enkel saus på soyasaus og lime. Ønsker du å servere dette med kokt ris så kjør på – selv fortrekker jeg å spise fleste mulig gyoza! Oppskriften er til en raus middag til 4-5 personer.

Dette trenger du:

Gyoza med svin (eller kylling)

• 400 gram kjøttdeig av svin

• 1 finhakket pak choy eller annen liten sommerkål

• 2 ss revet fersk ingefær

• 3 hvitløksfedd, finhakket

• Sort pepper

• 1 ss sesamolje

• 1 ss oyster sauce

• 1-2 ts sukker

• 3 ss vårløk, finsnittet

• 1 rød chili, finsnittet

Gyoza med reker

• 400 gram kokte og skrelte reker, finhakket

• 1 finhakket pak choi eller annen liten sommerkål

• ½ ts salt og litt sort pepper

• 1 ss sesamolje

• 1 ss oyster sauce

• 3 ss vårløk, finhakket

• Zest fra 1 sitron

• 2 ss revet fersk ingefær

Dipp-saus:

• 1 dl soyasaus

• 1 dl limejuice fra fersk lime

• 1 ts revet ingefær

• Sesamfrø

• Frisk chili

Peanøttsaus:

• Jeg jukset her og kjøpte ferdig peanøttsaus på asia-mat.

Slik gjør du det:

Start med å kutte og skrelle alle ingrediensene. Bland så alle ingrediensene til de to forskjellige gyozaene i hver sin bolle. Bland det godt sammen med hendene slik at du får en nesten seig farse. Dekk til bollene og sett dem kaldt til du skal bruke dem.

Finn frem to pakker med gyoza skins. Disse kan du ha i fryseren opp til flere måneder og ta ut litt og litt etter hvert som du skal lage gyoza. Til disse to oppskriftene vil du trenge ca 50 skins (pannekaker). Når de starter å tine og du klarer å ta skins`a fra hverandre er det klart for håndarbeid.

Legg en skin i hånden og legg på ca 1 ts fyll i midten av pannekaken. Fukt rundt halvparten av ytterkanten med en finger (se bildet) og klem sammen på midten så du har en halvmåne.

Så folder du inn små «bølger fra toppen og helt ut til enden på den ene siden først og så på den andre siden. Du skal ende opp med bølger på hele den enesiden av halvmånen og en rett kant på den andre siden (se bildet)

Legg gyozaene på et bakepapir og dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle mens du lager resten.

Så finner du frem en stor panne med høye kanter. Stek gyozaene på middels varme i ca 3-4 minutter. Pass på at de ikke brenner seg, men får en gylden stekeflate.

Hell så på 1 dl vann og ha på lokk. La gyozaene dampe i ca 3 minutter. Ta så av lokket og la de steke videre i pannen til vannet har fordamet.

Bland sammen soyasaus, limejuice og olje. Smak til med ingefær, lime og avslutt med å ha i litt sesamfrø.

Legg opp gyozaene på et fatt, strø over litt ristende sesamfrø og pynt med litt friske urter. Jeg valgte å bruke mynte og koriander.

Server gyozaene mens de ennå er varme sammen med limebåter, peanøttsausen og en hot soya-dipp.

Håper du lar deg friste og lager Gyoza i dag. Ha en strålende og matglad dag!

4 tanker om “Gyoza – dumplingslykke

  1. Hei,
    Dette så utrolig godt ut!
    Tror du en kan fryse disse, og når i prosessen burde en da gjøre det( før eller etter steking&damping)?
    Ha en god helg:)

  2. Disse har jeg laget flere ganger. De er helt nydelige (begge variantene) og det er slett ikke vanskelig. Kinakål funker også utmerket i denne oppskriften.Lurt å lage mange når man først er igang. Stykkfryser dem på et brett og pakker dem så lagvis i isbokser. Super gjestemat som kan forberedes i forkant. Bruker dem dog ofte som forrett eller smårett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *