And & Appelsin

And er en digg råvare som har blitt stadig mer populær og brukt i Norge. Hjemme på mitt kjøkken startet det med å utforske oppskrifter med kanskje verdens beste hermetikk, andeconfit – ande lår som har blitt varmebehandlet over tid nedsunket i andefett. En perfekt måte å lage et fancy måltid på en enkel måte.

Her er link til noen av mine andre oppskrifter med and!

Etter hvert har jeg allikevel endt opp med å fortrekke andekjøttet rått på kjøkkenbenken og få lov til å tilberede det selv fra starten av.

Det sødmefulle andekjøttet kler veldig godt sauser og tilbehør med syre og jordlige smaker. Så veldig ofte parrer jeg retter med and med råvarer som kirsebær, sitrusfrukter, beter og lignende. Her i Telemark er vi heldige som har tilgang på Norges kanskje beste andekjøtt. Holte Gård i Drangedal leverer sine produkter til noen av landets topp restauranter, samtidig som flere lokale kjøpmenn i fylket fører deres varer. Jeg heier på slike små, lokale produsenter som leverer kvalitet fremfor kvantitet. Å tilberede andebryst som jeg har gjort i dag er ikke spesialt komplisert. Følg oppskriften skritt for skritt og jeg kan garantere suksess hjemme hos deg! Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 3 andebryst

• 1 stor purre

• 2 ss smør

• 3 appelsiner – saften av disse og zesten fra 1 av dem

• Akasiahonning

• Sort pepper

• Stekesjy fra andebrystene (skal med i sausen)

• 4 rødbeter, skrelt og delt i skiver på ca 1 cm

• Frisk timian

• Olivenolje

• Salt og sort pepper

• En liten neve hakkede mandler

• Poteter etter ønske – jeg brukte saltbakte «perlepoteter» fra Bjærtnes & Hoel denne gangen.

Slik gjør du det:

Start med rødbetene – skrell og kutt, og ha dem i et ildfast fat med olivenolje, salt, sort pepper og litt frisk timian. Ha dem så inn i forvarmet ovn – 200 grader i ca 40 minutter.

Du ønsker møre og søte rødbeter.

Kok poteter i godt saltet vann til de er møre. Hell av vannet og damp dem «tørre» i en varm gryte.

Del purreløken som på bildet. Få full fres på en grillpanne og svi av purreløken i tørr grillpanne i noen minutter. Ikke vær redd for at purren brenner seg litt – det gir bare retten en ekstra dimensjon av grill.

Så finner du frem din skarpeste kniv og kutter et fint rutenett i fettet på andebrystene. Gni så inn salt og pepper i skinnet.Finn frem en teflonpanne og legg andebrystene med skinnsiden ned i kald panne. Ha 2-3 hele hvitløksfedd og litt frisk timian i pannen. Sett varmen på fullt og la skinnet få smelte sakte. Når du har fått en fin og sprø svor (det tar ca 4-5 minutter) snur du brystet og sendker varmen til middels og lar brystet få steke i 3-4 minutter. Legg så andebrystet over i et ildfast fat med skinnsiden opp og hell over stekesjy, hvitløk og urter fra pannen. Sett andebrystene inn i ovnen på 160 grader i 7 minutter. Når det er klart setter du det ildfaste fatet til side og lar brystene hvile i minst 10 minutter før du kutter kjøttet i serveringsskiver.

Mens kjøttet hviler bruner du smør i ei gryte. Hell over saften fra 3 appelsiner, 1 ss honning og stekesjyen fra det ildfaste fatet.

Kok opp og reduser til du har en fyldig og nesten «seig» saus. Smak til med honning, salt, pepper og eventuelt mer appelsinsaft før servering. Rett før servering kan du røre inn halvparten av de hakkede mandlene.

Så er det bare å finne frem varme, store tallerkener. Legg opp poteter, purre, rødbeter og skiver av det rosastekte andebrystet. Avslutt med å drysse over resten av de hakkede mandlene og litt frisk timian.

Håper du lar deg friste og gir anden hovedrollen i en middag i juletiden. Ha en strålende og matglad helg!

1 tanke om “And & Appelsin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *