Reinsdyr på Italiatur

For noen år siden var jeg så heldig å bli invitert med landbruksministeren og hans følge til Stabbursdalen-nasjonalpark I Finmark. Besøket der har satt spor for livet. Møtet med samefamiliene, innhenting av reinsdyr fra beite, slakten, og gleden over å få lov til å lage mat av den fantastiske innhøstingen. Reinsdyr er kanskje den beste råvaren som Norge leverer når man kommer til kjøttproduksjon. Jeg ble inspirert av en oppskrift som den flinke kokken Nykvist delte. Jeg har lagt til noe og tatt noe bort. Jeg har fått tak i en ytrefilet og har latt den få følge av en portvinssaus, sprø chips av rotgrønnsaker og serverer den med en risotto på reinsdyrkjøtt, parmesan og spinat. Dette er festmat hjemme hos meg. Kjøttet er kostbartog bør nytes til spesielle anledninger. Nå på høsten er det tilgjengelig ferskt også her sørpå. Benytt deg av det og stell i stand en anledning for matglede og feig. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

Kjøttet:

• 600 gram ytrefilet av reinsdyr

• Smør, hvitløk og timian

Portvinsaus:

• 1 sjalottløk, finhakket

• 1 fedd hvitløk, finhakket

• ½ ss ristet sort pepper

• 1 ½ dl portvin

• 3 dl god kraft, gjerne fra reinsdyr

• 40 gram usaltet smør

Portebello:

• 2 portebellosopp, kuttet I små terninger

• Smør

• Salt og sort pepper

Risotto:

• 300 g Risottoris (arborio)

• 1 dl tørr hvitvin

• 1 liter god kraft av reinsdyr (du kan jukse og kjøpe den ferdig I butikken)

• 2 sjalottløk, finhakket

• 3 fedd hvitløk, finhakket

• 4 rause never fersk spinat

• 2 ss crème fraishe

• 1 rais neve revet parmesan

• ½ sitron

Chips av rotgrønnsaker – jeg kjøpte mine ferdige på butikken.

Slik gjør du det:

Start med portvinssaus. Ha sjalottløk, hvitløk og pepper i ei lita gryte med 1 ss smør. Sauter løken blank før du heller på portvin. Kok inn til halvparten. Ha så i kraft og reduser til halvparten. Sil av løk og pepper. Kok opp og hold varm. Pisk inn resten av smøret – en og en terning. Hold varm til servering. Sausen skal ikke koke etter at smøret er pisket inn.

Kjøttet: ha smør, hvitløk og frisk timian i ei panne. Stek kjøttet på høy varme på hver side. Ha kjøttet over i et ildfast fat og stek den I 17-20 minutter på 120 grader.

La kjøttet hvile I 5-10 minutter før du kutter det i skiver.

Soppen: Dell soppen i små terninger. Stek den så i rikelig med smør. Smak til med salt og pepper.

Hold varmt til servering.

Risotto: Skyld risen godt for å bli kvitt stivelsen rundt risen. Ha så smør, sjalottløk og hvitløk i ei panne med høye kanter. Når løken er smeltet har du i risen. Stek den til risen er blank og nesten gjennomsiktig. Ha på 1 dl tørr hvitvin og kok ut. Så sper du med god kraft – en øse av gangen. Fortsett dette til risen er ferdig kokt, men fremdeles har en liten kjerne når du tygger i den. Ha i crème fraishe, revet parmesanost og litt saft fra en sitron. Til slutt vender du inn spinaten.

Finn så frem varme tallerkener. Legg opp risotto og skiver av reinsdyrkjøttet. Dryss over den stekte soppen, øs over litt portvinssaus.

Avslutt med et dryss parmesan og litt chips av rotgrønnsaker.

Håper du lar deg friste til å spise reinsdyr og glede deg over denne fantastiske råvaren. Ha en strålende og matglad uke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *