Rabarbrapai med frisk lakriskrem

Vi er velsignet med tidenes sommervær i Telemark om dag dagen. Det er jo umulig å ikke bli fristet til å kaste kontornøklene og rømme ut på et svaberg nå som solen stråler. De fleste av oss må alikevel vente til vi kan rope HURRA, og gå ut i sommerferie. Heldigvis betyr ikke det at vi ikke kan ta en smakebit av sommeren nå, og for meg er den ultimate smaken av sommer rabarbra. Så da mamma ringte og fortalte at hun hadde vært på (lovlig) rabarbraslang i en hage denne uken så var jeg ikke sen om å slå kloa i noen av disse syrlige herlighetene.

Jeg har tidligere skrevet om klassisk rabarbrapai. I dag har jeg valgt å lage en crumble med havregryn og mandler, men kanskje det diggeste med denne sommerdesserten er kremen laget på Rørosrømme tilsmakt med søt lakris-sirup. Det er flere gode produsenter som lager lakrisprodukter. Selv har jeg en tendens til å ende opp med Johan Bülows produkter. Disse selges i delikatessebutikker rundt om i landet.

I Skien er det bl.a. den glade danske i «gode smaker» og «sjokoladefabrikken» på Saga som selge produktene. Har du ikke forsøkt å bruke lakris i mat og desserter så har du et eventyr i vente. Lakris er et fantastisk «krydder», og sammen med og den syrlige kremen var det en HIT hjemme på gutterommet. Desserten er til 6 personer.

Dette trenger du:

• 250 gram rabarbra – vasket, tørket, skrelt og kuttet i biter

• 2 ss sukker til å drysse over rabarbraen

• Friske jordbær

crumble

• 70 gram flak av mandler

• 70 gram store havregryn

• 100 gram sukker

• 100 gram hvetemel

• 150 gram smeltet meierismør

Lakris-krem

• 1 beger god rømme – jeg sverger til Rørosrømme

• 2-4 ts søt lakris-sirup

Slik gjør du det:

Start med blande sammen mel, mandler, havregryn og sukker i en bolle. Smelt 150 gram smør og ha det over i det tørre. Bland det godt sammen og sett det til side.

Så skreller du rabarbra og kutter stilkene i biter på ca 2×2 cm. Finn frem en liten paiform (jeg brukte en form på 21 cm). Smør formen godt med smør.

Fordel så rabarbrabitene i formen og dryss over 2 ss sukker.

Fordel så crumble-deigen over rabarbrabitene. Finsnitt noen tynne skiver rabarbra og fordel på crumblen til slutt.

Stek paien i ca 20 minutter på 200 grader.

Mens paien svalner litt pisker du en putt rømme til stiv krem. Ha kremen over i en bolle og rør inn den søte lakrisen. Er du som meg, som elsker lakris, så blåser du i oppskriften og tar mengder lakris.

Helt til slutt finsnittet du noen jordbær og har i en skål slik at gjestene kan forsyne seg med pai, krem og deilige skiver av friske jordbær. Spis, nyt sola og kjenn smaken av sommer!

Ha en strålende dag i sola!

1 tanke om “Rabarbrapai med frisk lakriskrem

  1. du er så skjønn.eg e fra bergen og der e de it kjempekomplement.pass på museflettene og spis godt.liker din mat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *