Se torsken

Mads har skjønt det. Jeg blir bare så glad når han tar utgangspunkt i råvarer som er på sitt beste når han finner frem til drikke. Den våkne leser har allerede forstått at han spør etter torsk i dag, og torsk skal han få. Jeg registrer at han foretrekker avkokt torsk, og da gjerne med sennep som tilbehør. Jeg har valgt å ikke koke min fisk, men heller dampe den i litt hvitvin. Vil du som Mads ha den avkokt så kjør på. Tilbehøret i denne retten vil fungere utmerket da også. I disse dager er det tid for at skreien dukker opp hos fiskehandleren. Min fiskehandler ventet i spenning på første levering da jeg var innom han i går, så jeg måtte ta til takke med fersk villfisk fisket i fjorden utenfor Kragerø – noe jeg lever særdeles godt med. Til fisken har jeg laget en ertepure tilsmakt med rømme og litt sitron. Og sammen med den hjemmelagde hollandaisen og sprøstekt chorizo falt det i smak hos gjesten her hjemme på Gutterommet. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram ryggfilet av torsk eller skrei

• 350 gram frosne erter

• 2 ss rømme – jeg bruker alltid Rørosrømme, men ta hva du selv liker

• 1 sitron

• 250 gram usaltet smør – klaret

• 3 eggeplommer

• ½ dl hvitvinsedikk

• ½ dl vann

• 10 hvite pepperkorn – grovt knust

• 2 sjalottløk finhakket

• 2 ss finhakket gressløk

• 100 gram rå (og gjerne sterk) chorizo

Slik gjør du det:

Sausen: Finhakk sjalottløk og ha det i ei lita gryta sammen med pepper, vann og hvitvinseddik. Kok opp og reduser til du har halvparten av væsken. Sil av løk og pepper og ha det over i en metallbolle eller glassbolle sammen med 3 eggeplommer.

Sett bollen over et vannbad og pisk dette sammen til det skummer og blir luftig. Trekk kjelen med bollen av varmen nå.Ha så varmt klaret smør (ca 60 grader) i litt etter litt, mens du hele tiden pisker.

Du vil ha en luftig saus – som ikke skiller seg. Smak til slutt til sausen med salt og noen dråper saft fra en sitron. Rør inn den finhakkede gressløken. Sett sausen på et lunt sted så den holder på varmen.

Fisken: Del fisken i 4 serveringsstykker. Salt fisken godt i ca 10 minutter. Skyll så av saltet og tørk fisken. Ha litt smør i et ildfast fat og legg i fisken. Hell så på 1 dl tørr hvitvin eller syrlig eplejuice. Sett så fisken inn i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter. Tiden avhenger litt av tykkelsen på fiskestykkene så følg med.

Ertepure: Kok opp lett saltet vann og kok ertene i 2-3 minutter. Sil av vannet og ha i rømmen. Kjør det til en pure med stavmikseren og smak til med salt og litt saft fra en sitron. Hold varmt.

Chorizo: Fjern skinnet på chorizo-pølsen. Kutt kjøttet så i små terninger. Stek dette i ei lita gryte til det er gyllent og sprøtt. Hold varmt.

Finn så frem 4 varme middagstallerkener. Legg opp ertepure, fisk og hollandaise. Topp hvert fiskestykke med litt sprøstekt chorizo.

Håper du lar deg friste og at du får en helg med fine stunder på kjøkkenet og rundt bordet med de folka du har tilgjengelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *