Løksuppe

Hva lager man av mat etter jul og nyttår? Her hjemme er vi nesten litt matte etter all julemat og fancy nyttårsmeny. Da er det godt at man kan finne frem til noen gamle klassikere som bryter med de flotte (og kostbare) råvarene, med alt kjøttet og de fete sausene. Etter en gjennomgang av beholdningen på kjøkkenet fant jeg ut at jeg hadde ingrediensene til en fantastisk rett som Asker meget godt akkurat nå – nemlig løksuppe. Noen urtekvaster sto igjen på kjøkkenbenken. Grønnsaksskuffen var full av løk. Noen tørre rundstykker etter frokosten første nyttårsdag lå I brødboksen, og jammen fant jeg ikke et stykke gruyère etter ostefatet på nyttårsaften. Dette passet lommeboka perfekt. Det passet nyttårsønsket om å spise litt sunnere I det nye året godt. Og, ikke minst, var suppen perfekt for den forkjøla gjengen jeg skulle bespise. Suppen er beregnet til 4 personer.

Dette trenger du:

• 6 store kepaløk (gul løk)

• 1,2 liter kyllingkraft – bruk gjerne buljongterninger om det er det du har

• 50 gram smør

• 2 ss hvetemel

• Urter – jeg brukte frisk timian, rosmarin og 2-3 laurbærblad

• Salt og pepper

• 4 skiver tørr loff, halve rundstykker eller baguetter

• Ost til gratinering. Jeg brukte gruyère, men bruk det det har av hvit fast ost

Slik gjør du det:

Start med å skrell løken. Del den i to og snitt den så i tynne skiver.

Ha smør i ei gryte og sur løken lys brun på middels varme.

Ha så i melet og rør det inn i løken. Stek videre i 2-3 minutter for å få bort den rå mel smaken.

Ha over kyllingkraften og ha i urtene. Kok opp og la suppen putre under lokk i ca 30 minutter.

Mens suppen koker rister du brødet, river osten og forvarmer ovnen til 180 grader.

Når suppen har kokt klar fisker du opp urtene. Hell suppen over i ildfaste former eller en passende gryte. Dekk suppen med brødet og strø over osten. (Se bildet) Sett så gryta i ovnen i ca 20 minutter eller til osten har smeltet og fått en gyllen farge.

Rop folket til bords og server den rykende varme løksuppen. Håper du lar deg friste og at starten på 2018 blir like god som suppa!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *