Skalldyr og asparges

I dag har jeg reist til Langesund for å finne ferske reker og sjøkreps, men jommen måtte jeg ikke til Spania for å få tak i fine asparges. Nå er det ikke slik at jeg foretrekker å hente råvarer i Spania, men mens vi venter på at den fantastiske aspargesen fra Vestfold skal dukke opp er denne importen en god erstatning. Som alltid i starten av mai er årets asparges et av høydepunktene, og da helst servert med en god hollandaise. En god skinke er det opplagte valget til kombinasjonen asparges og hollandaise, men i dag gikk jeg for skalldyr – en eksklusiv variant, med smørstekt sjøkreps og sprø brioche, og en litt enklere med reker. Om jeg måtte velge en av dem hadde jeg valgt begge! Oppskriften er til en forrett for 4. 


Dette trenger du:

• 8 sjøkreps eller 1 kg reker

• 2 bunter asparges

• Frisk dill

• Sitron

• 2 ss sukker og 1 ss salt + kokende vann

• 4 eggeplommer

• 250 gram usaltet smør

• 1 dl tørr hvitvin

• Sort trøffel, finhakket – kan sløyfes

• Noen dråper saft fra en sitron

• 2 brioche (hamburger)brød


Slik gjør du det:

Start med å rense rekene og sjøkrepsen. Skrell aspargesen og kutt av de 2-3 nederste cm av den. Finn frem ingrediensene til hollandaise.Kutt brioche-bollene i terninger på ca 1×1 cm. Ha rikelig med smør i en teflonpanne. Stek terningene i smøret til de får en fin farge. Ha dem over på et kjøkkenhåndkle.


Kok opp vin og 3-4 ss vann i en kasserolle.smelt smøret i en annen kasserolle og la det tempereres. Bland sammen vinen og eggeplommene i en stålbolle som du plasserer over et varmt vannbad. Pisk mens du heller i det smeltede smøret i en tynn stråle. Pisk til du har en fyldig, nesten kremet saus. Smak til med litt sitron og salt. Har du trøffel så finhakket du den og vender den inn i sausen. Hold sausen varm, men ikke la den koke.

Kok opp rikelig med vann i en stor gryte. Ha i sukker og salt. Kok aspargesen i 2-3 minutter.


Så finner du frem 4 store, varme tallerkener. Kutt aspargesen i ønskede biter (se bildet) og anrett på tallerkenen. Ha på sjøkreps, litt hollandaise og noen terninger av den smørstekte briochen. Går du for reker gjør du det på samme måte, men bytter ut brioche med frisk dill og noen dråper sitron.


Dette er deilig vårmat som peker mot varmere dager. Håper du lar deg friste!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *