Rustikk kjøttgryte

 Mads ber om rødt kjøtt og smaksrike gryter – det skal han få! Det er i grunn litt flaks at det harmonerer perfekt med akkurat hva ungene og jeg hadde skikkelig lyst på i dag. For kan du tenke deg noe bedre enn godt kjøtt og grønnsaker som får kose seg timesvis sammen med kraft og rødvin i ei gryte! Smakene som blander seg, absorberes og forsterkes mens du kan bruke tiden på å late deg eller rydde i kjelleren. Jeg lager nesten alltid slike gryter kvelden før de skal spises. Ikke fordi jeg må, men fordi de smaker bare bedre og bedre etter som timene går. Bare tenk på restene av en fårikål middag – det er jo himmelsk! Denne oppskriften holdt til 2 middager for 4 personer hjemme hos meg – 2 store og 2 små. I utgangspunktet tenkte jeg ”Boeuf bourgignon”, men så trikset jeg litt underveis, så derfor navnet på gryta.  

Dette trenger du:

• 1 kg grytekjøtt, kuttet i biter, gjerne bog eller høyrygg

• 2 rødløk, grovhakket

• 4 gulrøtter, kuttet i skiver

• ½ sellerirot, kuttet i biter

• 1 persillerot, kuttet i biter

  • 1 purreløk, kuttet i skiver 

• Frisk timian, finhakket

• 3-4 fedd hvitløk, grovhakket

• 2 laurbærblad

• 8-10 aromachampignon, kuttet i 4

• 150 gram bacon, kuttet i terninger

• 4 dl rødvin

• 6 dl god kraft av okse/kalv

• Frisk bladpersille

• Mandelpoteter, smør og cremefraish til potetstappen

• Salt og pepper

Slik gjør du det:

Start med å kutte kjøtt og grønnsaker som beskrevet over. Finn frem en stor jerngryte, ha i godt med smør og stek kjøttet i 2-3 omganger. Salt og pepre underveis. Gi det en skikkelig stekeskorpe. Legg tilside.


Ha så gulrot, løk, purre, persillerot og sellerirot i gryta med litt mer smør. La det få ca 10 minutter i gryta slik at det skikkelig stekt. Ha kjøttet tilbake i gryta og hell over kraft, rødvin og frisk timian. Gi gryta et oppkok og demp så varmen. Ha på lokk og la gryta putre rolig i 1,5 til 3 timer. Rør av og til.


Mot slut
ten av koketiden steker du bacon. Legg til side. Så steker du soppen i fettet bra baconet. Når gryta er ferdig har du i den stekte soppen og lar den putre med gryta i 10-15 minutter.fisk ut laurbærbladene. 


Kok mandelpoteter møre, hell av vannet og damp potetene tørre. Ha 3-4 ss smør og en putt chreme fraishe i potetene og mos det sammen med en ballongvisp til du har en litt grov stappe.  


Finn frem store, varme, dype tallerkener. Ha i en raus sleiv med potetstappe og øs opp kjøttgryte rundt stappa. Dryss over sprøstekt bacon og litt frisk, finhakket bladpersille.  


Da er det vare å rope på gjengen din og nyte deilig, raus grytemat. Ha en strålende mathelg! 

2 tanker om “Rustikk kjøttgryte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *