Vilt digg risotto

Naturen er fantastisk. Til en hver tid sørger den for at nye råvarer er klare for å høstes, sankes og fanges. Jeg er glad i alle årstider, men må innrømme at jeg holder en knapp på høsten og høstens fantastiske grøde. I dag har jeg igjen laget en rett med viltkjøtt og kantarell. Jeg vet jeg har gjort det tidligere i høst, men jeg klarer bare ikke å la slike råvarer være nå. Så her kommer en høstrisotto. Risottoen er laget som vanlig med sjalottløk, smør, parmesan, god viltkraft og litt mascarpone (kan sløyfes). Garnityret er smørstekt kantarell og en forsiktig stekt filet av reinsdyr. Har du tilgang på annet vilt så kjør på. Både elg, hjort og rådyr vil fungere skikkelig bra. Oppskriften er til 4. 


Dette trenger du:

• 6-800 gram filet av hjort, elg eller rein ( hjemme hos meg gikk jeg for rein)

• 1 raus neve tørket kantarell eller annen skogsopp

• Frisk timian

• 350 gram risottoris

• 2 dl tørr hvitvin eller en syrlig eplejuice

• 1 liter viltkraft (kan bruke buljong om du ikke har kraft)

• 3-4 sjalottløk, finhakket

• 2 hvitløksfedd, finhakket

• 2-3 rause never bladspinat, vasket og tørket

• 2-3 ss mascarpone

• 2-3 ss usaltet smør

• 1 raus neve revet parmesan

• Sitron

• Salt

• Pepper

Slik gjør du det:

Start med å skylle risen godt, varm kraft til kokepunktet, kutt grønnsaker som beskrevet over og sørg for at kjøttet er romtemperert. Riv parmesan, finn frem smør og mascarpone. Vask og tørk spinaten.

Selv brukte jeg tørkede kantareller som jeg la i bløtt i kokende vann i 10 minutter. Har du ferske kantareller så renser du dem.

Finn så frem en stor stekepanne med høye kanter og sauter løk og hvitløk i smør. Ha så i risen og la den surre med løken i panna til den blir blank. Så har du i vin/eplejuice og lar det koke ut mens du hele tiden rører. Når dette er kokt inn starter du å spe med en og en øse kraft som du lar koke inn mellom hver gang. Stopp aldri og røre i denne prosessen (som tar 18 minutter) Når risen er myk, men har en liten tyggemotstand i kjernen rører du inn smør, mascarpone, parmesan og spinat. Ha på lokk og la risottoen hvile i noen minutter. Smak til slutt til risottoen med noen dråper sitron. 

Så kjøttet – stek det i en varm panne. Stek kjøttet sammen med litt frisk timian og 2-3 hele hvitløksfedd. Ha på salt og nykvernet pepper. Stek kjøttet 2-3 minutter på hver side og la det hvile i 7-8 minutter før du skjærer det i skiver på ca 1 cm. 

Stek sopp og litt timian i godt med smør. Smak til soppen med salt og pepper. 

Tilslutt finner du frem 4 store varme tallerkener. Øs opp risotto og dunk tallerkenen i bordet så risottoen flyter fint ut. Legg på kjøtt og sopp. Dryss over litt parmesan og avslutt med noen dråper sitron og en god olivenolje. SPIS!  


Lar du deg friste?!

2 tanker om “Vilt digg risotto

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *