Gulasj

Når Mads drar til Ungarn på motsatt side er ikke jeg snauere enn at jeg lager min egen versjon av den ungarske nasjonalretten Gulasj. Dette er ikke første gangen denne varmende gryta med mengder paprika står på bordet hjemme hos oss, men hver gang utforsker jeg nye ideer og råvarer i gryta. Tradisjonelt er det storfekjøtt i en gulasj. Akkurat nå er det sesong for lammekjøtt så jeg har laget min gulasj på bog av lam. For å gi gulasjen litt mer dybde har jeg også hatt 2-3 ss honning i gryta. I tillegg har jeg i gulrøtter i dag – ungene digger det og da ble det slik. Det burde du prøve ut også. Dette er en fin søndagsmiddag eller en deilig gryte å sette på bordet når du får venner på besøk en høstkveld. Retten er lett å lage til en hel menighet, så rop ut invitasjoner på gater og streder. Denne oppskriften er til 4 sultne. Dette trenger du:

• 800 gram strimlet kjøtt av bog, lam eller storfe

• 2 store rødløk, grovhakket

• 4-5 hvitløksfedd, finhakket

• 2 røde paprika, grovhakket

• 3 gulrøtter, kuttet i skiver

• 1 purreløk, kuttet i skiver

• 4-5 poteter, kuttet i terninger

• 1 liter god kraft (kan bruke buljongterning)

• 150 g tomatpuré

• 1 ss røkt paprikapulver

• 1-2 ts karve

• Salt og pepper

• 2-3 ss akasiahonning

• Rørosrømme eller seterrømme

• Litt finhakket kruspersille

• Godt brød

Slik gjør du det: 

Dette er perfekt mat å lage dagen før eller gjøre klar før du legger ut på søndagsturen. Og slik gjør du.

Start med å kutte alle grønnsakene som beskrevet over. Kutt kjøttet i terninger og ha kraften klar.

Så finner du frem en jerngryte og sterk kjøttet i smør på sterk varme. Salt og pepre underveis. Stek gjerne kjøttet i to omganger – du vil nemlig ikke koke kjøttet. Ha kjøttet over på en tallerken, ha mer smør i gryta og stek løk, hvitløk og gulrøtter gyldene. 

Ha på paprikapulver, karve og tomatpuré. La det steke inn mens du rører i 2-3 minutter. Denne øvelsen gjør at den ”rå” tomatsmaken avtar og du får en fin dybde i gryta. Ha så i honning, kraft, det stekte kjøttet, paprika, poteter og purreløk. 

Rør rundt et par ganger, kok opp og ha på lokk. La gryta stå og putre i 30-40 minutter til kjøttet er mørt.


Mens gulasjen koker dekker du bord, finner frem godt smør, rømme og finhakket litt kruspersille. 

Rop inn folka dine, sett gryta på bordet, strø over litt kruspersille og digg inn.  

Håper du lar deg friste og tar en ungarsk aften!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *