Revet gris i svele

En av de mest populære trendene i mat-Norge om dagen er ”Street Food”. Gatemat er ”ready to go”, billig, og skal kunne spises mens du er på farten. Tradisjonelt så serveres gatemat fra boder og food trucks. Ett av kjennetegnene på maten er at den ofte mikser smaker fra forskjellige verdenshjørner. Det dukker stadig flere food trucks opp også i Norge. Særlig kommer de frem på festivaler. På årets Øyafestival kunne man spise fantastisk gatemat fra alle verdens hjørner. Også på vår lokale Mersmak i Skien dukket det opp mer gatemat i år enn det har vært tidligere. Selv digger jeg det. Selv om dette opprinnelig er gatemat betyr ikke det at man ikke kan ta med seg inspirasjonen inn på kjøkkenet hjemme. Selv har jeg forsøkt meg på en rett inspirert av den norske food trucken ”ragnalokk» – trykk på linken og les hva jeg har skrevet om den tidligere! 

Her bruker jeg den tradisjonelle svela nesten som et tacoskjell og fyller den med syltede grønnsaker og spicy pulled pork. En herlig kombinasjon av smaker og teksturer. Oppskriften er til en raus tacokveld for 4-5 personer.

Dette trenger du:

Svele

• 3 egg

• 150 gram sukker

• 9 dl kulturmelk

• 4 ss smeltet smør

• 8 dl hvetemel

• 1 ts natron

• ½ ts hjortesal


syltet løk og kål

• 2 rødløk i tynne skiver

• ¼ nykål i tynne strimler

• 3 dl vann

• 1 dl edikk

• 2 dl sukker

• 2 laurbærblad

• 5-6 pepperkorn


pulled pork

I dag har jeg jukset og kjøpt ferdig pulled pork i butikken som bare skal varmes opp, men har du lyst og tid så klikk her for oppskrift på ”pulled pork” på www.larsspiser.no – der finner du oppskriften.

• En sterk chilisauce du liker

Slik gjør du det:

Start med å finsnitte løk og kål. Bland sammen ingrediensene til laken og ha den over grønnsakene. Dette bør gjøres minst en time før du skal bruke grønnsakene. Du må gjerne gjøre det dagen før.


Så varmer du ”pulled pork” som anvist på pakken. Velger du å lage kjøttet selv fra bunnen av så må du beregne en 3-4 timers varmebehandling.  


Finn frem kjøkkenmaskinen og ha i egg og sukker. Visp dette sammen til eggedosis. Ha i kulturmelk og det smeltede smøret – bland sammen. Så sikter du i hvetemel, natron og hjortesalt. Kjør røren forsiktig sammen til du har en smidig deig. Siden du bruker natron og hjortesalt er det ikke behov for at røra står og sveller – så fyr opp en teflonpanne (eller takke, om du har) og stek opp røren til sveler. Når kjøttet er varmt og revet setter du alt på bordet. Dette er en rett som kan serveres som taco, så la gjestene gjøre jobben. Selv pleier jeg å fylle sveler med pulled pork i bunn, så kål og løk, og så topper jeg herligheten med noen dråper sitron, hot chilisauce og frisk koriander. 


Håper du lar deg friste. God mat-helg! 

3 tanker om “Revet gris i svele

  1. Hei! jeg elsker syltede grønnsaker og leter med lys og lykte etter noe som ser ekstra godt ut! Det gjør dette, men skal laken varmes opp, for å løse opp sukkeret, og skal den helles varm eller kald over grønnsakene?

  2. Tilbaketråkk: Nasjonalgastro – Restaurant med espresso soft-is

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *