Høstsuppe

Samme hvor hardt du tviholder på sommeren – høsten er her! Og med klare høstdager, høststormer og nyslått korn kommer lysten på høst-mat. For meg er høst-mat synonymt med sopp, rotgrønnsaker, varmende supper og gryter, pinnebrød i skogen og norske skogsbær. Like sikker som at høsten kommer, så kommer forkjølelse og kalde tær for mine to musefletter som nekter å gi opp bare bein i sandalene. Så i dag er oppskriften både en skikkelig digg suppe og medisin for forkjøla musefletter. Oppskriften er til 6 personer. 


Dette trenger du:

• 1 kg benfritt, kokekjøtt av storfe – jeg brukte bog av ku

• Har du tilgang på kraftbein så ha det i gryta sammen med kjøttet

• 1 1/2 l vann

• 1 purre, delt i to og kuttet i biter

• 1 kepaløk, gul løk, grovkuttet

• 3 gulrot, kuttet i terninger

• 2 skiver sellerirot, kuttet i terninger

• 2 skiver kålrot, kuttet i terninger

• 1 pastinakk, kuttet i terninger

• 1⁄2 stk kjøttbuljongterning

• 2 ts salt

• 1 ts pepper

• 2 ss finhakket frisk timian

• Pepperrot

• Godt smør og ferskt brød 


Slik gjør du det:

Start med å kutte kjøttet i terninger på Ca 3×3 cm store terninger. Kok opp vann i en stor gryte. Ha i kjøttet (og kraftbein) og la det småputre i 60-90 minutter. Tiden er avhengig av type kjøtt du har i gryta. Skum av fett og ”slagg” som legger seg på toppen av gryta. Bruk en øse. Dette gjør at du får en renere smak og en klarere suppe.

Mens kjøttet koker seg mørt skreller og kutter du grønnsakene som nevnt over.  

Når kjøttet er mørt siler du suppen og fjerner kraftbein. Ha så kraft og kjøtt tilbake i suppen sammen med grønnsakene og en buljongterning. (Jeg hadde en god og innkokt kjøttkraft i frysa og valgte den) Kok opp og la suppen koke seg klar.

Når kjøtt og grønnsaker er møre smaker du til suppen med salt og pepper. Ha til slutt en liten neve med finhakket frisk timian i gryta.  

Sett gryta på bordet. Finn frem godt smør og brød. Rop på folka dine og nyt den varmende smaken av høst. Liker du litt futt i maten så riv over litt pepperrot – hjemme hos meg er det obligatorisk. Håper du har funnet høstrytmen og at du koker noe godt til de du er glad i.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *