Potetpizza

Jeg har vokst opp i et hjem hvor potet var like selvsagt på middagsbordet som aftenbønnen var hjemme hos presten. Det var kun når pappa var alene med oss ungene at det hendte at potetene ikke kom på bordet da jeg vokste opp på Gulset på 70-tallet. Etter hvert som årene har gått, og jeg har fått meg min egen lille familie, har poteten aldri fått skikkelig fotfeste hjemme hos oss. Det har blitt mye pasta, pizza, ris, nudler, bønner, søtpotet og andre godsaker. Poteten har stort sett bare kommet på bordet som potetstappe og som tilbehør til julemiddagen her hjemme, men så kom jeg ved en tilfeldighet over potetene fra
Bjertnæs & Hoel, og da spesielt Morene-potetene. Små, søte og helt fantastiske jordfrukter. 

Disse potetene har fått meg til å ha poteter med i stadig flere retter. Oftest baker jeg dem i ovnen med god olje, salt, pepper og litt friske urter, saltbaker dem eller koker dem og bruker dem i salater. I dag har jeg kokt dem forsiktig, for så å la dem spille hovedrollen sammen med chevre på en helt vilt digg potetpizza. Og da jeg så at Mads anbefalte drikke til chevre i dag tenkte jeg at det måtte være et tegn.  

Dette trenger du:
Pizzadeig

• Tipo 0 mel

• Lunket vann

• Salt

• Tørrgjær

• God olivenolje

Topping

• Morenepoteter, 3-4 stk per porsjonspizza

• Creme fraishe

• Chevre – gjerne den gode chevre’n fra Haukelifjell

• Frisk timian og bladpersille

Løkmarmelade

• 8 sjalottløk

• Nøytral olje til konfitering

• Trøffelolje (eller fersk trøffel om du har muligheten)

• Salt

Slik gjør du det:

Start med å sette pizzadeigen. Bland sammen mel, salt og gjær i kjøkkenmaskinen. Ha så i en god klunk olivenolje og lunket vann. Kjør deigen på lav hastighet til den samler seg, og la den elte seg i minst 5 minutter. Du ønsker en smidig og nesten seig deig – ikke en hard klump. Selv foretrekker jeg heller å bruke litt godt med mel når jeg baker ut pizzaene. La deigen heve i minst en time. Slå ut luften og form deigen til posjonspizzaer.

Ha sjalottløk i en ildfast form. Ha på nøytral olje til det nesten dekker løken helt. Sett fatet i ovnen på 150 grader i Ca en time. Hell av oljen, skrell løken og kjør den med en stavmikser til du har en fin puré. Smak til med trøffelolje og litt salt. Du ønsker en mild, søt puré med tydelig, men ikke overdøvende trøffelsmak. 

Så koker du potetene i lettsaltet vann i 7-10 minutter. Og deler dem i skiver. 
Ha så på en raus spiseskje med creme fraishe på hver pizza. Fordel potetskiver og chevre påske vist på bildet. Stek pizzaene i forvarmet oven – bruk maks varme. Har du en pizzastein så bruk (alltid) den. 

Ta så ut pizzaen når den er gylden og ferdig stekt (ca8-9 minutter i min ovn), dryss over de friske urtene og topp med små skjeer med løk- og trøffelmarmeladen.

 Håper du fikk lyst på både potet og pizza nå, og at du lager noe digg til de du er glad i så fort du får en sjans! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *