Ørret, fennikel og lakrids

Jeg har funnet kjærligheten! En mørk skjønnhet som stadig sniker seg inn i nye deler av livet mitt – lakrids! Denne roten til så mye godt. Glem lakrisbåter og smågodt, tenk nytt, tenk lakrids som krydder. Den siste tiden har jeg hatt den i kaker, desserter, som krydder på potetgull og popcorn, som krydder til både andebryst og storfe. I dag har har jeg lagt en digg salat med røket ørret, en salat av fennikel, dillolje og rugbrødsmøler tilsmakt hvitløk, salt og lakridspulver. Jeg vet det høres underlig ut, men tro meg – det er fantasisk godt. Oppskriften er til 4 forretter eller som en kveldsrett til 2.

Dette trenger du: 

• 400 gram røkt ørret, gjerne i litt tykke skiver

• 2 fennikel, kuttet i tynne skiver (ta vare på skuddene på fennikelen)

• Sitron

• Salt og pepper

• Olivenolje

• 4 rugbrødskiver, kuttet i terninger

• Rapsolje

• 2 fedd hvitløk, knust og finhakket

• Salt

• Lakridspulver, raw (fåes kjøpt i delikatessebutikken og bra dagligvarebutikker) I Skien selges det både på ”den lille sjokoladefabrikken” på Saga og på ”Gode Smaker” på Lietorvet

• En bunt fersk dill

• 2 dl kaldpresset rapsolje
Start med å ha dill og olivenolje i en foodprosessor. Kjør det sammen til du har en jevn masse – sil av og sett dilloljen tilside. Den holder seg i kjøleskapet en ukes tid. 

Finn frem en teflonpanne, ha i litt rapsolje og stek rugbrødterningene sammen med hvitløken. Stek smulene til de har en crunchy konsistens. Ha dem over på kjøkkenpapir og krydre dem med salt og lakridspulver. Jeg liker en markant lakridssmak, så jeg bruker ca 1 ss lakrids til denne oppskriften.  

Så har du de tynne skivene av fennikel i en bolle sammen med litt olivenolje, saften fra ½ sitron og smaker til med salt og nykvernet pepper. 

Så finner du frem tallerkner. Legg opp laks, fennikelsalat, rugbrødsmuler og avslutter med noen dråper dillolje. Dette er en frisk, fet og digg start på et godt måltid.  Håper du lar deg friste. God helg! 

1 tanke om “Ørret, fennikel og lakrids

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *