Smørstekt sommerkål ala Benedict

  
På vei til butikken i dag var tanken klar, jeg skulle handle inn egg, smør, skinke, brød og salat for å lage den klassiske retten ”Eggs Benedict”. Retten som angivelig oppsto på det sagnomsuste hotellet Walldorf Astoria, NYC – da den bakfulle aksjemegleren, Lemuel Benedict, hadde den noe uvanlige bestillingen ”buttered toast, poached eggs, crisp bacon and a hooker of hallandaise” Nå finner du retten på hipster-barer og på ærverdige hotell over hele verden. Så tilbake til nærbutikken. Med tanken på ”egg Benedict” i hode valset jeg inn på butikken og kræsjet i en stor pall med fersk sommerkål – kanskje det aller beste vårtegnet jeg kan tenke meg, og i brøkdelen av et sekund var ideen til Eggs Benedict utvidet med sommerkål.dette er perfekt mat nå som sola skinner og våren tar grep. Jeg er stor tilhenger av at man spist det som bonden leverer ferskt til en hver tid. Nå er det sommerkål. Så løp og kjøp, og spis denne herligheten nå. Oppskriften er til 4.   
Dette trenger du:

• 2 sommerkål – delt i to

• 3 ss usaltet små

• 1 dl vann

• Litt salt

• 400 gram skinke etter eget ønske

• 4 reddik, kuttet i tynne skiver

• Nypoteter (om du må ha karbohydrater)

• 4 egg

• 2 ss eddik, 7%

• 1 ss salt

• 3 eggeplommer

• 2dl vann

• 1 finhakket sjalottløk

• Salt

• Hvitpepper

• 200 gram klaret smør

• Litt sitronsaft

Slik gjør du det: 

Start med sausen kok opp vann med salt, pepper og løk. Sil av når det er kokt inn til halv mengde. Ha de 3 eggeplommene i en stålbolle og pisk dem sammen med kryddervannet. Spe med smøret og pisk godt hele tiden. Sett bollen i vannbad og pisk kraftig til det blir luftig og tykt, nesten som eggedosis. NB! Det er viktig å være forsiktig med varmen, så sausen ikke skiller seg.
 

 
Kok opp vann med eddik og salt. Knekk eggene og ha ett og ett i små boller. Roter det kokende vannet og posjer eggene, ett av gangen. Ha dem over i kald vann.   

   
Del kålen i to og stek dem med kuttsidene ned i en panne med smør, mye smør. Stek dem til de har en gylden overflate. (Se bildet) Snu kålen og hell 1dl vann i panna, og la kålen dampe ferdig. Dette tar 4-5 minutter. Dryss over litt salt.  

 
Kutt reddiker i tynne skiver og finn frem varme tallerkener.  

 
Legg opp en halv smørstekt kål på hver tallerken sammen med skinke, reddik og posjert egg. Hell til slutt over varm hollandaise. Spis!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *