Risotto med Andeconfit & søtpotet med lakridssalt

  Alt som er stekt i andefett blir godt tenker jeg ofte, og det er ikke ofte jeg tar feil. (Ler) Andeconfit er andelår som har fått putre i andefett i et par timer til smaken er potensert og kjøttet er så mørt at det faller av beinet. Poteter og grønnsaker som får surre i andefett er så godt at jeg nesten blir ør bare jeg skriver om det. Det er noen norske småskalaprodusenter som lager andeconfit i Norge, men i hovedsak så er den franske spesialiteten importert fra Frankrike. En av de produsentene jeg ofte benytter her hjemme på gutterommet er Jean Larnaudie

  Her er de ferdig confiterte lårene lagt ned hermetisk i sitt eget fett. Jeg legger alltid boksen i varmtvann i 20-30 minutter slik at fettet i boksen smelter. Så åpner jeg forsiktig boksen, løfter ut lårene og lar dem renne av seg det meste av fettet på kjøkkenhåndkle. Så heller jeg fettet og kraften i boksen over i en bolle og setter det kaldt. Da vil kraften falle til bunnen og danne en fast kraft, mens fettet blir liggende på toppen. Fjern så fettet og ha det i et norgesglass og bruk det til å steke poteter og andre grønnsaker i de neste dagene.

Da barna i går ønsket seg «salt grøt» (les:risotto) var jeg ikke vond å be i går. Jeg laget en klassisk risotto og serverte den med kjøttet fra andeconfiten og stekte terninger av søtpotet i andefett sammen med litt hvitløk og frisk timian.  

  

 Dagens «hemmelige» ingrediens var lakrids. Jeg blandet 3 deler maldonsalt med 1 del «Raw Liquorice Powder» og saltet søtpotet terningene med dette. Både Mill & Mortar og andre produsenter har gode lakrids-produkt. Kombinasjonen sprø terninger av søtpotet, andefett og salt lakrids – MAGISK! Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

 • 1 boks andeconfit, Jean Larnaudie (4-5 lår)
 • 350 gram risottoris
 • 4 sjalottløk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 dl eplejuice eller tørr hvitvin
 • 1 liter god kyllingkraft
 • 50 gram smør
 • 2 ss mascarpone (kan bruke creme fraishe)
 • 1 raus neve parmesan
 • 1 sitron
 • 2 søtpotet i terninger
 • 4-5 ss andefett
 • Frisk timian
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • Lakridssalt (3 deler maldonsalt, 1 del raw lakrids pulver)        

Slik gjør du det:

Start med å kutte og preppe alle råvarene. Bland sammen lakridssaltet, sett andeconfit i et ildfast fat i ovenen på 225 grader i Ca 20 minutter. Varm kyllingkraften til kokepunktet. Skyll risottorisen godt for å få bort en del av stivelsen. 

 Ha andefett i en teflonpanne og friter/stek søtpotetterningene sammen med litt hvitløk og frisk timian til de er møre og crispy – tar Ca 10-12 minutter. Hell av fettet og ha søtpoteter på et kjøkkenhåndkle og dryss over lakridssalt. 

 Plukk/riv andekjøttet – hold det varmt. 

   
Ha litt andefett i en stor panne med høye kanter. Ha i sjalottløk og hvitløk i pannen sammen med risen. La det surre i andefett til risen blir nesten gjennomsiktig. Hell på juice/vin og kok inn. Rør hele tiden. Ha så i en og en øse kraft og la det koke inn mellom hver gang. Dette gjentar du o Ca 18 minutter til du har en kremet og fin konsistens på risen. Ha i smør, mascarpone og smak til med sitron.

Finn frem 4 varme, store tallerkener. Ha en raus øse risotto på hver tallerken. Legg opp godt med revet andeconfit og avslutt med å drysse over terningene av søtpotet med lakridssalt. Pynt til slutt med litt frisk timian og revet parmesan, og ha over noen dråper sitronsaft.  

 Dette er en garantert suksess og ikke minst en skikkelig morsom måte å få lakridsen ut av smågodt-posen og inn på kjøkkenet! 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med www.oluf.no som importerer kvalitetsvarer til norske butikker. 

3 tanker om “Risotto med Andeconfit & søtpotet med lakridssalt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *