Kjøttfri mandag | billig veggis

  
Flere og flere har innført en kjøttfri dag i uken. Selv skal jeg ikke skryte på meg hverken det store miljøengasjementet, helsefreak-status eller at matbudsjettet er sprengt, men seriøst vi bør tenke oss om – inkludert meg selv. Kjøttproduksjonen i verden i dag er enorm og en trussel mot klima, vi spiser stadig mer behandlet mat (les: kjøtt) som blir bevist daglig er helseskadelig og kjøtt (siden vi nordmenn ikke akkurat spiser dyret ”fra snute til hale”) er kun den rike delen av verden forundt. Jeg har blitt utfordret av min bloggkollega Spiselandslaget om å poste en vegetarisk rett som et forslag til hva du kan lage på din kjøttfrie dag. Spiselandslaget har gitt ut en spennende (og bra) bok som heter ”kjøttfri mandag” Denne boken setter fokus på dette tema uten å moralisere eller dempe matgleden. Tar du utfordringen og blir med på en kjøttfri dag i uken?!  

Denne retten bør du få på bordet for 100-lappen. Og tro meg, det smaker som ”en million”. Hovedrollen spilles av røbeten – denne underlige søt-syrlige rotgrønnsaken som farger av på alt den kommer i nærheten av. Vil du ikke ha røde hender så finn frem engangshansker og begynn å skrell! Ferske rødbeter er perfekt for ovnsbaking. Det får frem sødmen på en nydelig måte. 

Sammen med den ovnsbakte rødbeten er det hvit geitost, eller chévre som det heter på fint, valnøtter og linser som sammen danner en komplett rett hvor du ikke vil savne kjøtt eller fisk. 

 Dette trenger du:

▪ 12 rødbeter

▪ 10 hvitløksfedd med skall

▪ 2 hvitløksfedd finhakket

▪ 1 finhakket rødløk

▪ god olivenolje

▪ frisk timian

▪ salt & sort pepper

▪ 1 ts sukker

▪ 4 dl puylinser eller andre grønne linser

▪ 1 Haukelie chévre

▪ 1 neve ristede valnøtter

Slik gjør du det:

Rødbet: Start med å skrell rødbetene og del dem i båter. Ha rødbetene i et ildfast fat sammmen med 10 hvitløksfedd med skallet på. Ha over en 1 ss grovhakket timian, sukker, raust med maldonsalt, sort pepper og en god klunk god olivenolje. Bland godt med hendene og sett inn i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter, eller til rødbetene er møre. 

 Linser: Linser er ikke akkurat en gjenganger på mitt kjøkken, men de gangene jeg bruker det tenker jeg at dette må jeg spise mer av. Du får kjøpt liser ferdige til bruk. Bare skyll dem godt i et dørslag før du bruker dem.  

 Smelt rødløk og to finhakkede hvitløksfedd i en kasserolle med 2 ss god olivenolje. Ha i linsene og lun dem sammen med løken. Hold lunt til servering. Vær litt forsiktig med å røre for mye i linsene – du vil at de skal beholde form og konsistens og ikke bli til en grøt. 

 Så anretter du linsene på varme tallerkener. Ha over rødbetene, valnøtter og biter av chèvre. Til slutt har du på en liten stråle med god olivenolje og noen skudd timian – SPIS!  

   

1 tanke om “Kjøttfri mandag | billig veggis

  1. Tilbaketråkk: Kjøttfri mandag fra «Lars spiser og koser seg glugg» – MajBritt Aagaard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *