Pannestekt skrei

  SKREI – denne fantastiske torsken som skrider opp fra Barentshavet til våre farvann for å gyte. Navnet ”skrei” kommer av det gammelnorske ordet ”skrida” som betyr ”å vandre” eller ”å skride”. Mange av våre livskraftige lokalsamfunn langs kysten i nord kan takke skreifisket for sin eksistens, men også for tapet av mang en fisker i tidligere tider. Hva er det som gjør skreien så bra? Selv kan jeg ikke tenke meg noe lekrere råvare fra havet – hvit, flakende og med en smak som bare må oppleves. For mange er skreien hellig og skal serveres med tradisjonelt tilbehør. Jeg kan dele entusiasmen for det, men samtidig er skreien en råvare som fortjener en utvidet horisont. Så i dag har jeg valgt å tilberede den med spansk pølse, en klassisk fransk smørsaus og norske erter. Oppskriften er til 4. 

 Dette trenger du:

• 4 ryggstykker av skrei på 200 gram, med skinn

• 4 eggeplommer

• 250 gram usaltet smør

• 1 dl tørr hvitvin eller eplejuice

• sitron

• 500 gram frosne selskapserter

• 2 ss god olivenolje

• 2 ss creme fraish

• litt saft fra en sitron

• 200 gram chorizo picante, eller annen ”hot” pølse

• Litt finhakket gressløk

Slik gjør du det: 

 Kutt chorizoen i terninger og stek den sprø. Ta vare på fettet sammen med pølsebitene. Sett til side. 

 Ertepuré: kok ertene i 2 minutter. Hell av vannet og kjør ertene sammen med creme fraishe og olivenolje. Smak til med litt sitronsaft og salt. Hold varm. 

 Hollandaise: Kok opp vin og 3 ss vann i en kasserolle. Smelt smøret i en annen kasserolle og la det tempereres noe. Bland sammen vinen og eggeplommene i en stålbolle som du plasserer over et varmt vannbad. Begynn å piske mens du sakte heller i det smeltede smøret. Pisk til du har ønsket konsistens. Ha i 1 ss syltet chili. Smak til med noen dråper sitron, salt og hvit pepper. Hold sausen varm, men ikke la den koke!(null)

  Jeg foretrekker å steke skreien med skinnet på. Gjør du det etter oppskriften får du en fin crispy stekeskorpe på skinnet. Finn frem en teflonpanne, sett varmen på fullt og ha litt rapsolje i pannen. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned. La den steke i 4-5 minutter.  

 Demp så varmen og snu fisken. La fisken steke seg klar (Ca 3-5 min) Selv foretrekker jeg at kjernen på fisken heller mot rå, glassaktig. Fisken er klar når den flaker seg naturlig når du presser lett på den med en finger.

Så legger du opp ertepuré på varme tallerkener. Ha på skrei, hollandaise og avslutt med å strø over chorizo og finhakket gressløk. Helt til slutt fordeler du fettet fra pølsene over fiskestykkene – Spis! 

   
Håper du lar deg friste av en fantastisk norsk råvare som er på sitt absolutt beste i disse dager!

1 tanke om “Pannestekt skrei

  1. Tilbaketråkk: Frityrstekte torsketunger | lars spiser – oppskrifter & matglede

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *