Vinter-risotto med kyllingconfit

  
Det jeg liker best ved å lage risotto er at den blir bedre jo mer oppmerksomhet og kjærlighet du legger ned i den. Og med kjærlighet mener jeg virkelig å kjele med den, ikke overse den et sekund, men rør ustanselig som om det var den vakreste kjæreste som du ville fri til.  

For det er nettopp det som er hemmeligheten med risotto – den smaker det du tilsetter av råvarer og disse smakene skal vendes inn. Målet er en silkemyk, kremaktig risotto som fyller tallerkenen når du legger den opp på flate varme tallerkener. I dag har jeg valgt confitert lår av kylling, spinat og stekt sopp som hovedingredienser – perfekt nå på en iskald kveld i januar. Oppskriften er til 4.
 

 
Dette trenger du: 

• 300 gram ris, arborio-ris

• 2 – 3 ferdig confiterte kyllinglår

• 4 sjalottløk, finhakket

• 2 fedd hvitløk

• 200 gram champignon eller annen ønsket sopp

• 2 dl tørr hvitvin eller syrlig eplejuice

• ca 1 liter varm kyllingkraft,

• 75 gram usaltet smør i terninger

• 1 raus neve revet parmesan

• 1 pose baby-spinat

• 2 ss finhakket timian

• salt og sort pepper

• litt urter til pynt – jeg brukte timian

• Sitron

Slik gjør du det:  

 Start med å legg de ferdig konfiterte kyllinglårene i et ildfast fat på 200 grader i ovnen. Kok opp kyllingkraften og hold den varm. Finhakk løk, hvitløk og timian. Vask og tørk spinaten.
 

 
  Kutt soppen i tynne skiver og stek den i godt med smør – smak til med salt og pepper – sett til side.

Så starter kjærlighetsakten: ha sjalottløk, hvitløk og risen i en stor panne med høye kante sammen med 2 ss smør. Smalt dette sammen til løken og risen nesten er gjennomsiktig.  

 Ha så i eplejuice eller hvitvin og kok det inn. Så fortsetter du å øse i kraft. En øse, røre til alt er absorbert og så en ny runde. Hold på med denne dansen i eksakt 18 minutter – da har du i spinat, smør, parmesan og litt saft fra en sitron.  

 Vend det forsiktig inn, ta pannen av varmen og sett på et lokk. Mens risottoen hviler i et par minutter plukker du kyllinglårene rene for kjøtt.

Finn så frem varme tallerkener, og ha en raus øse av risotto på hver. Bank tallerkenen i boret slik at risottoen flyter ut og fyller den. Ha så på det revne kjøttet av kylling, soppskiver, litt revet parmesan og noen kvister med frisk timian. Avslutt med noen dråper god olivenolje og saft fra sitron.
 

 Da er det bare å håpe at hun (eller han) dukker opp når maten er klar, at maten treffer magen og smelter hjertet – det er utrolig hva man kan få ut av en risotto som er laget med kjærlighet. God mathelg!

4 tanker om “Vinter-risotto med kyllingconfit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *