Pinnekjøtt

  
 
Vet ikke om du har opplevd det, men nå før jul er det ofte jeg ramler inn i diskusjoner om hva som skal spises på julaften. For noen er sprø svor på ribba meningen med jula, sør i landet er det juletorsken som regjerer på julaften, vestover i landet er det pinnekjøttet som er favoritten og spredt om i landet finner du kalkun på bordene. Jeg skal ikke mene noe om hva som er det riktige valget – selv liker jeg alt, men hjemme hos meg blir det ribbe som det alltid har vært tradisjon for. Og det er nettopp det, tradisjonen som er viktig, ikke akkurat hva det er. Siden ribba spiller førstefiolin hjemme hos oss benytter jeg en av de andre juledagene til å nyte lutefisk, kalkun, torsk og ikke minst pinnekjøtt. I dag har jeg derfor valgt å dele ”min” oppskrift på pinnekjøtt. Den er inspirert av Hellstrøms variant hvor man koker kjøttet i en buljong i stedet for å dampe det. Pinnekjøttet får følge av rotmos, smørsaus og gode poteter. Oppskriften er til 6 personer:    
Dette trenger du: 

• 2 kg pinnekjøtt, røkt eller urøkt – alt etter smak. Jeg foretrekker røkt

• 1 kg Vossakorv

• Poteter

Grønnsaksbuljong:

• 5 liter vann

• 2 store kepaløk, finhakket (gul løk)

• 1 stor purre, kuttet i skiver

• 3 gulrøtter, kuttet i skiver

• 10 sorte pepperkorn

• 20 grovt knuste enerbær

• Litt timian

• 3 laurbærblad

Smørsaus:

• 100 gram usaltet smør

• 1 neve frisk bladpersille

Rotmos:

• 1 stor kålrabi, kuttet i terninger

• 3 gulrøtter, kuttet i terninger

• 3-4 ss creme fraishe

• 50 gram usalt smør

• Sitron

• Salt og sort pepper

Slik gjør du det:  

Pinnekjøtt skal som regel vannes ut. Sjekk hva produsenten mener om sitt produkt og vann det ut etter anvisningen på pakken. 

   Den dagen du skal spise pinnekjøtt lager du først en grønnsaksbuljong. Finn frem en stor kjele ha i vann og alle ingrediensene. Kok opp og la det stå og koke i Ca 1 time med lokk.  

Ha så det ferdig utvannede pinnekjøttet i buljongen, kok opp igjen og la det putre under lokk til kjøttet er mørt og ”slipper” beinet. Det tar Ca 2 timer. Når kjøttet er mørt fisker du det opp og legger det på rist under grillen i komfyren. Gi kjøttet 4-5 minutter så det får en fin skorpe.  

  Mens pinnekjøttet gjør seg selv koker du poteter og koker kålrabi og gulrøtter til rotmosen. Når grønnsakene er møre moser du dem med egnet redskap. Bland inn smør og creme fraishe. Smak til slutt til med salt, pepper og litt saft fra en sitron. Denne rotmosen er litt friskere i smaken enn den man får når man lager den med bechamel-saus. Det passer godt til den feite maten.  

 Kjør så grønnsakene som har kokt i buljongen med en stavmikser. Ta av 6 dl av dette i ei gryte, kok opp og reduser til du har halvparten igjen. Pisk så inn terninger av kaldt, usaltet smør og avslutt med å røre inn en neve frisk bladpersille.  

 Så er det bare å invitere gjestene til bords og nyte pinnekjøttet. Håper du lar deg friste!   

   

10 tanker om “Pinnekjøtt

 1. Skal prøves til helga. Er det noe spesielt pinnekjøtt jeg må kjøpe eller holde det med det jeg finner i butikken.
  Hilse
  Susan

 2. Skal prøves til helga. Er det noe spesielt pinnekjøtt jeg må kjøpe eller holde det med det jeg finner i butikken.
  Hilsen
  Susan

 3. Hei Lars
  Ble litt usikker på sausen…er det grønnsakene som blir most du bruker som saus, eller redusering av buljong 😉
  Hilsen
  Kristin

 4. Hei! Jeg lurer på to ting. Først grønnsaksbuljongen; jeg har tatt det for gitt, selv om det ikke står spesifikt, at grønnsakene i buljongen siles fra før man har i pinnekjøttet. Det er jo disse grønnsakene man skal lage sausen av. Dette må jo gjøres på forhånd siden det tar endel tid å redusere 6 dl væske til halvparten. Når man kjører kokte grønnsaker i stavmikser blir det en tykk grøt. Spørsmålet mitt er om det i det hele tatt er mulig å redusere denne tykke grøten til halvparten? Har jeg misforstått?

  • Hei! Du koker opp buljongen med grønnsakene. Lar grønnsakene være i gryten sammen med pinnekjøttet under koking. Fisker ut kjøttet og kjører så buljong og grønnsaker sammen med en stavmikser eller i en blender. Så tar du 6dl av dette (siler det om du vil) og reduserer det til Ca halvparten. Så pisker du inn kaldt smør og har i bladpersillen.
   Nyt maten – mvh Larsspiser

 5. Hei Lars! Dette er en absolutt vinner og har blitt et fast innslag på vårt bord i jula. Takk for denne, og alle andre fantastiske oppskrifter på din side. Keeep up the good work-God Jul!
  //Johan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *