Boeuf Bourgignon 2.0

   
Her om dagen spurte en kollega på sykehuset meg om et forslag på en rett som hadde følgende krav: det skulle være fine-dining, det skulle være lett å lage til 15-20 personer, helst kunne lages dagen før og passe til hele familien, både unge og gamle. Jeg måtte tenke litt, men så kom jeg på en rett jeg selv elsker og som fyller alle kriteriene – Bouef Bourgignon. Denne franske bondegryta, tradisjonsmat fra Bourgogne. En rett med fantastiske råvarer, smaksrikdom og dybde, ujålete, men samtidig classy. Rett og slett perfekt mat til familiefesten en mørk høstkveld i november.  

Kanskje den mest kjente oppskriften er det den amerikanske kokebokforfatteren Julia Child som står bak. Jeg har ikke fulgt Julia Childs oppskrift til punkt og prikke, men har tillatt meg å fornorske den litt. I Julia`s oppskrift starter hun med ordene ͞ the better beef, the better stew͟. Derfor valgte jeg å kjøpe inn mitt favoritt stykke på oksen. Det fungerer finfint med bog eller høyrygg, men inspirert av Julia`s ord klinte jeg til med en skikkelig fint marmorert entrecôte.  

  Dette trenger du: 

 • 800-1000 gram entrecote, kuttet i store terninger. 3×3 cm.. Du kan også bruke klassisk grytekjøtt som bog, men da må kjøttet koke med hele veien. 
 •  150 gram bacon, kuttet i terninger 
 •  1 stor kepaløk, grovkuttet 
 •  3-4 gulrøtter, kuttet i biter 
 •  2 persillerøtter, kuttet i biter 
 •  1 purreløk, snittet i skive
 • r  4 fedd hvitløk, grovhakket 
 • 2-3 ss tomatpuré 
 •  2 ss finhakket, frisk timian 
 •  3 laurbærblad 
 •  4 dl god oksekraft (det er lov å jukse med fond eller buljong) 
 • 2/3 flaske rødvin – gjerne en enkel bordvin fra Côte Rhône
 •  12-15 småløk 
 •  200 gram sopp – gjerne kantarell, men champignon funker fint
 •  1 neve finhakket bladpersille 
 •  Salt og pepper 
 •  Godt smør til steking av kjøttet 

  Slik gjør du det: 

 Start med å kutte kjøttet i passende biter. Det er viktig at det er litt størrelse på bitene for at de ikke skal bli overkokt. Sørg for at kjøttet holder romtemepratur. Brun kjøttstykkene i rikelig med godt smør og rapsolje (50/50). Krydre med salt og pepper. Kjøttstykkene skal ha stekeskorpe på alle sider. Stek gjerne kjøttet i flere omganger slik at temperaturen i gryta ikke synker for mye. Når kjøttet er stekt legger du det til side.  

 Så er det baconet og grønnsakene. Brun først baconterningene. Ta så 1 gul løk, 2 gulrøtter, 2 persillerøtter, hvitløk, purreløk, timian og tomatpuré. Sauter dette i 2 ss smør, rør om og la det få 5-6 minutter i gryta.   

 Rens småløk og stek dem gyllende og mør i en panne med smør. 

  Stek så soppen i godt med smør i panna. Husk og smak til med salt og pepper, og ha det i gryta.  

 Hell så 4 dl god kraft (jeg brukte den fra Jacob`s) og vin til det dekker kjøttet i gryta. Rør om og kok opp, sett på lokket og la gryta småputre i 1,5 t.  

 Du kan godt sette gryta inn i komfyren (170 grader) i 1,5 time. 10 før servering tar du ut laurbærbladene og har i kjøttet og en raus neve med finhakket bladpersille – rør rundt. Synes du sausen er for tynn kan du jevne den med litt maisenna. Så er det klart til å spise. Hjemme hos meg serveres Bouef Bourgignon helst med en god potetstappe med for mye smør og fløte.   

  Jeg håper du lar deg friste og koker noe godt til folka dine i helgen. Og når det gjelder min kollega så ble Bouef bourgignonen en HIT i familieselskapet

4 tanker om “Boeuf Bourgignon 2.0

 1. Etter å ha brukt dine oppskrifter jevnlig over lengre tid er det på høy tid og si TAKK! Og i dag er det denne nydelige gryta

 2. Hei Lars
  Her i huset bestemte vi oss for å lage Boeuf Bourgognon i dag og kom over din oppskrift,og når det ble så vellykket som det ble er det på sin plass å takke for en utrolig velsmakende og nydelig oppskrift☺️
  Det smakte fortreffelig og dette skal lages igjen..!!
  Hilsen to matelskere fra Siljan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *