Chili con carne

  
Chili i høstgryta

Jeg liker nesten alt ved høsten, men særlig nyter jeg å finne frem ei god gryte og la den putre på ovnen til hele huset er fylt med lukten av det som skal serveres. I dag har jeg valgt å lage en chili con carne. her bruker jeg rimelige råvarer og ender opp med en fantastisk varmende chili. Hvor sterk du vil ha den kan du regulere med hvor mye chili og Tabasco du bruker.  

 Mitt hemmelige våpen i chili’r er mørk sjokolade (70-80%) Det høres kanskje rart ut, men jeg bruker sjokoladen som et krydder jeg smaker til chili’n med. Sjokolade gir en dybde til retten og MÅ prøves.

Dette trenger du: 

▪ 500 gram kjøttdeig eller karbonadedeig

▪ 2 røde paprika

▪ 1 rød chili

▪ 1 stor rødløk

▪ 3-4 fedd hvitløk

▪ 1 boks hermetiske tomater

▪ 1 boks chili-bønner

▪ 2 laurbærblad

▪ 1 ts paprikapulver

▪ 1 kanelstang

▪ 1/2 ts cummin

▪ 1/2 ts oregano

▪ 25-50 gram mørk sjokolade, jeg brukte 86%

▪ Tabasco etter smak

▪ salt
 

 
Slik gjør du det: 

Start med grill paprikaene direkte på et gassbluss eller med en skibrenner. Har du ingen av delene kjører du grillelementet i ovnen på maks. 

 Kjør på med full varme til paprikaene faller sammen og skinnet blir svidd – det tar ca 10-15 minutter. Ha paprikaene i en plastpose i 2-3 minutter, da er det lettere å rive av skinnet. Hakk paprikakjøttet i grove biter og sett til side. 

Så bruner du kjøttdeig sammen med grovhakket rødløk og finhakket hvitløk i en panne med høye kanter. Når det har fått en fin farge har du paprika sammen med de hermetiske tomatene, sjokoladen og alle krydderiene i gryta.  

 Det kan virke rart med sjokolade i en slik chili, men bruker du en mørk og bitter sjokolade gir den gryta en utrolig god dybde. Rør godt og kok opp. Sett på lok, skru ned varmen og la gryta klare seg selv en stund. Nå skal gryta bare putre forsiktig, så pass litt på varmen.  

 Etter ca 40 minutter har du i bønnene og gryta kan igjen stå å kose seg på varmen i 20-30 minutter. En slik chili kan nesten ikke koke for lenge, og sannheten er at den nesten er bedre neste dag. Smak til chili`n med salt og Tabasco mot slutten.  Server chili’n med ris ellers natchos.

 Håper du lar deg friste og serverer noe varmende til de du har rundt bordet ditt i helgen. God mat-helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *