Fårikål

 
  Hver siste torsdag i september feirer vi fårikålens bursdag. Denne fantastiske, og nesten latterlige simple retten, er et av høstens høydepunkt i de aller fleste norske hjem. Fårikål har blitt kåret til Norges nasjonalrett av Nitimens lyttere gang på gang – og jeg hører på Nitimen! Listen over Ingredienser kan telles på en hånd me tre fingre – lammekjøtt, kål og sort pepper. Jeg vet at det er mange som bruker litt mel for å få en tykkere saus, noen bruker laurbærblad eller karpe, noen vil ha friske urter. Mest trolig lages fårikål hjemme hos deg slik den ble laget hjemme hos moren din, bestemoren din eller oldemor. Og jeg skal ikke med dette forsøke å presse på deg en ny oppskrift, men mer minne deg på hvor fantastisk godt fårikål er, og ikke minst hvor uendelig godt det denne urnorske gryteretten er. Hiv deg rundt og hent inn lammekjøtt og kål. Put det i ei gryte og nyt smaken av norsk høst. Oppskriften er til 6 personer.  

   
Dette trenger du: 

• 2 kg lammekjøtt

o Ofte selger butikkene egne pakker med fårikålkjøtt – bruk det og legg til noen skiver med renere kjøtt fra for eksempel bog/lår.

• 2 kg kål

• 6 ts sorte pepperkorn

• Salt

• Vann

• Litt frisk bladpersille (om du har lyst)
 

 
Slik gjør du det: 

Selv liker jeg at fårikål ikke smaker ”sau”. Derfor trimmer jeg bort en del av fettet og gir kjøttet et kort oppkok (5min) og heller av vannet. Jeg mener at det gir en renere og bedre smak på fårikålen.

Mens kjøttet får sitt første oppkok deler du kålen i store båter, 6-8 biter per hode.
 

 Når du har helt av vannet fyller du på med rent vann til det dekker kjøttet. Legg så kålen lagvis over kjøttet med en klype salt og sort pepper mellom hvert lag. Kok opp, demp varmen, ha på et lokk og glem gryta i 1,5-2 timer. Sett så gryta på bordet og server fårikålen med poteter og et lite dryss med finhakket bladpersille.
 

 
Bli med å feire Nasjonalretten og (kanskje den beste) tradisjonsmaten vi har og folkene du har rundt bordet. Gratulerer med dagen!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *