La ungene koke!

 

mine fine kokker

 
I utgangspunktet så er vi en ganske vanlig norsk familie. Hjemme hos oss bor Iben på 10 år  og Tuva på 13 år, i tillegg til pappa-Lars.  

min gjeng


Ukene går med til jobb, skole, langrennstrening,
ridning og dans. Hverdagene er hektisk, og helgene er alt fra utrolig late, til fyllt opp av all slags aktivitet. Uansett om dagene er late eller hektiske, mat må vi ha. Det er ikke til å stikke under en stol at far i huset er over gjennomsnittet matinteressert. Barna er mer som barn flest – elsker pannekaker, grøt, taco og pizza. Siden jeg bruker mye av min fritid på kjøkkenet har jentene forstått at det kan være en glede å koke, men det var først når jeg gav dem ansvar og lov til å velge selv hva som skulle kokes at interessen våknet. Å tro at barn automatisk skal elske å lage mat og utforske kjøkkenet er naivt, men får de lov (innenfor noen rammer) til å bestemme, få ansvar og lov til å rote og prøve seg frem så ser man raskt
at det bor en liten kokk i de fleste små mennesker.    

grov kyllingwrap er en annen av etterskoletid-favorittene hos oss

 Hos oss har vi løst det slik at jentene lager en middag hver i uken – uten innblanding av far,med mindre de spør. Det krever at vi avklarer hva som skal kjøpes inn til de to middagene i forkant. Ut over det har jentene både blitt flinke og liker å holde på med kokingen. I tillegg til det innlysende, at barna får skills og lærer seg å lage et måltid, har også kunnskapen om råvarer, priser, hva som er bra for kroppen og hva som ikke er så bra festet seg.  

Et av de verktøyene som har vet utrolig bra og hjulpet jentene i gang er www.matstart.no. Dette er en digital satsning for å få barn og unge til å lage mat og oppdage gledene ved å koke på kjøkkenet. Det er den mer kjente www.matprat.no som står bak dette fine verktøyet. Her finner man oppskrifter på middager, etterskoletid-mat og helgekos. Jentene bruker ipad’n og følger oppskriftene, bilde for bilde.  

bilder av redskapen hjelper barna til å finne frem det de trenger uten at far blander seg


I tillegg til selve oppskriften er det bilder av redskapen som trengs for å lage retten, og bilder av råvarene som skal brukes. Dette er genialt – for mine unger vet ikke hva et zestjern er, men når de ser bilde av det så vet de godt hva det er.   

valget i dag falt på quesadilla

 
En typisk favoritt blandt oppskriftene på Matstart hjemme hos oss er quesadilla. Det er en perfekt rett for jentene å lage etter skolen og de skal rett videre på trening når jeg kommer hjem. Den er også blitt en populær rett å ta med i matboksen neste dag.   

samarbeid & matglede

 
Til ære for fotografen ble jentene enige om at begge skulle koke denne dagen. Siden vi hadde tomt kjøleskap så måtte vi gå en tur i butikken. Iben tok med seg ipad’n og sørget for at vi fikk alle ingrediensene med oss i kurven. Da vi kom hjem startet arbeidet med en håndvask før alle ingrediensen ble plassert i rekkefølge og kjøkkenredskapene funnet frem. 

alle kokker må vaske hendene – også de små

 

Iben tok sjefsrollen og Tuva leverte etterhvert som sjefen leste fra ipad’n.   

finn frem alt du trenger og følg oppskriften bilde for bilde

skal vi se…,

legg lefsene i varm panne og legg på ost, skinke og spinat

   

løft quesadillaen over på en fjøl og del den i 4 deler.

 

rop på slekta og la gjengen din kose seg med digg mat som DU har laget sekv

Mens jentene lagde maten fikk jeg lov til å dekke bordet. Og det er noe eget når ungene stolt serverer deg maten de har laget uten innblanding fra en voksen. At de i tillegg ender opp med å spise sunnere, og særlig mer grønnsaker enn de ellers pleier, er en bonus som jeg gjerne tar på kjøpet.    

stolt kokke serverer quesadilla til far

 Forsøk dere på Matstart hjemme hos dere også. Følg instruksjonene (både de til barna og de voksne), la barna forsøke seg og gi videre matglede til neste generasjon!   

1 tanke om “La ungene koke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *