Laks, eple & selleri

  Makrell i tomat & majones, chevrè & honning, reker & dill, lam & hvitløk, mørk sjokolade & chili, jordbær & fløte – slik kunne jeg fortsatt i lang tid. Det er nemlig slik på kjøkkenet at noen smaker matcher hverandre utrolig godt. Det er på kjøkkenet som i kjemien – noen råvarer trenger hverandre for å sammen bli fantastisk, mens andre kombinasjoner kan være det rene galskap. I dag har jeg laget en vårlig middagsrett med en kombinasjon som er nettopp slik – eple & selleri. Jeg har brukt sellerirot til å lage en purè og så har jeg laget en salat på eple og stangselleri med chili, olivenolje og sitronsaft. Den litt skarpe, nesten litt beske smaken på stangselleri og det  syrlige, friske eplet er en fantastisk kombinasjon. I tillegg til kontrastene i smak er det her også en fin kontrast i konsistens. Den myke, fløyelsaktige purèen og den knaende salaten. Som en av museflettene sa – «pappa, dette er gøy å spise. Salaten spraker i munnen». I tillegg til eple og selleri har jeg pannestekt laksefilet. Dette er frisk, sunn og enkel mat å lage – så hiv deg rundt og kok! Oppskriften er til 4. 

 Dette trenger du:

 • 600 gram laksefilet
 • 1 sellerirot – kuttet i terninger
 • 1,5 dl matfløte
 • 2-3 ss usaltet smør
 • salt og pepper
 • sitronsaft
 • 2 syrlige, grønne epler – kuttet i terninger, biter
 • 3 stilker stangselleri – kuttet i staver
 • 1 rød chili – finsnittet
 • zest av 1 sitron
 • 1 ss god olivenolje
 • salt & pepper  

Slik gjør du det:

Start med å kutt alle råvarene som nevnt over. Ha sellerirot i en gryte og kok dem møre.  

 Hell av vannet, finn frem stavmikseren og kjør sammen persillerotten med smør og matfløte. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Hold varm.  

  Ha eplebiter, stavene av stangselleri og chili i en bolle. Ha over olje og zest fra sitronen. Smak til med litt salt og pepper. 

 Kutt laksen i passende serveringsstykker og stek fisken i smør. Bruk en teflonpanne. Jeg steker alltid fisken på sterk varme med skinnsiden (les: den siden av fileten skinnet en gang var) på sterk  varme i 3 minutter. Demp varmen og stek fisken på andre siden i 2 minutter på middels varme. Da får du en fin sprø overflate og en litt rå kjerne. Ønsker du fisken bedre stekt – ja, da steker du den bare lenger. 

 Så finner du frem tallerkener og legger opp purè, fisk og salat. Rop på ungene, venner og naboer, og SPIS! 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *