Finnbiff

DSC_5470Du er ikke mer enn 30 minutter unna en tur til finnmarksvidda! Ja, du leste riktig. Jeg snakker jo ikke om at du kan gå på vidda, men du kan smake den – og det er jo i seg selv fantastisk. For to år siden fikk jeg muligheten til å være med en samefamilie på innhenting og slakt av rein – en opplevelse for livet. I teltet langt inne i Stabbursdalen ble vi servert den beste finnbiff jeg noen sinne har smakt. Her har jeg forsøkt å gjenskape denne fantastisk og ikke minst enkle samiske ”gryteretten”. Basisen i finnbiff er reinsdyrskav og seterrømme. Her hjemme har jeg i litt andre saker, men for en gangs skyld – keep it simple. Denne gryta trenger ikke å bli jazzet opp.DSC_5455

Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

  • 500 gram finbiff / reinsdyrskav
  • 8 sjampinjong, delt i 4
  • 3-4 gulrøtter, i små skiver
  • 1 rødløk, grovhakket
  • 3 dl vann
  • 1 beger setterrømme
  • 1 ts timian, tørket
  • salt og pepper
  • smør til steking
  • 6-7 enebær, knist
  • 3-4 skiver G35, brunostDSC_5444

Slik gjør du det:

Start med å tine reinsdyrskavet – fordel det utover i en langpanne så går det kjapt (ca 20 minutter)

Mens kjøttet tiner prepper du grønnsakene som beskrevet over.DSC_5446

Så steker du sopp, gulrot og løk og har det over i en gryte. Ha på vann og kok opp. Mens dette koker steker du reinsdyrskavet i varm panne med smør. Stek kjøttet i to omganger så du ikke koker det, men får en fin stekeskorpe. Salt og pepre mens du steker kjøttet.DSC_5449

Når alt kjøttet er ferdig har du det over i gryta sammen med et beger seterrømme, knuste enebær og brunosten. Kok opp og smak til med salt og pepper.DSC_5460

Sett gryta på bordet og server finnbiffen med potetstappe, rosenkål og tyttebærsyltetøy.

Dette er en fin rett og servere slekta på søndag eller som en ekstra fin hverdagsmiddag. Før du vet ordet av det så hører du joik i det fjerne!DSC_5470

Håper du lar deg friste til å koke noe godt – ha en fin og matglad dag!

3 tanker om “Finnbiff

  1. Hei Lars! Fine oppskrifter! Nå ble jeg inspirert til å lage mat etter å ha sett din nettside. Veldig enkelt og greit å lage mat når man kan finne oppskrifter på nettet.
    Ha en fin helg.
    Ole

  2. Nydelig søndagsmiddag! Hadde nesten glemt at det finnes noe som heter finnbiff! Smakte den til med litt solbærgelé like før servering og synes det satte en ekstra spiss på sausen. (men absolutt ikke nødvendig) Uansett; lettlaget, billig, godt og snille smaker som de fleste liker!
    Takk forøvrig for fin blogg! Jeg har prøvd mange av oppskriftene dine og har til og med fått en «all time high» herfra – den omvendte bacaloen. DEN er god, den! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *