Ovnsbakt laks med syrlige beter og smørsaus

IMG_4421.JPG

I dag har jeg laget en enkel rett med laksefilet. Sammen med laksen serverer jeg beter og en frisk smørsaus som matcher perfekt opp mot både den fete fisken og de syrlige betene.

Laks har de siste årene gått fra fra å være en råvare som kun dukket opp ved store feiringer og ekstra flotte søndagsmiddager til å bli den fisken de fleste av oss har på bordet i hverdagen. Oppdrettsnæringen har blitt en av de de store industriens i Norge og det gjennspeiles på middagstallerkenene. Jeg kjenner selv at jeg er litt ambivalent til å spise oppdrettsfisken med tanke på de miljøkonsekvensene næringen fører med seg. Samtidig som at næringa har gjort fisk, en super og sunn råvare i seg selv, har blir rimeligere og mer tilgjengelig. Jeg skal ikke gå videre inn i dette, men kan konstatere at jeg er en av dem som er storforbruker av fisk i hverdagen – noe jeg ikke var for 10 år siden.

Oppskriften er til 4 personer.IMG_4426.JPG

Dette trenger du:
700 gram laksefilet, uten skinn og ben
Olivenolje
Salt og pepper
2 store beter, skåret i tynne skiver med mandolin eller ostehøvel
1 stor agurk, skåret i tynne skiver med mandolin eller ostehøvel
Lake:
1 dl sukker, 2 dl 7% eddik, 3 dl vann
Smørsaus:
2 sjalottløk, finhakket
1,5 dl tør hvitvin (alternativt syrlig eplejuice)
100 g usaltet smør
2-3 ss matfløte
Litt saft fra en sitron
Salt og pepper

Slik gjør du det:
Start med å bland sammen sukker, eddik og vann – sørg for at sukker løser seg opp. Kutt så beter og agurk i tynne skiver som på bildet. Legg grønnsakene i laken og sett kaldt til servering. Dette kan du gjerne gjøre litt tidlig i middagslagingen, minimum 20 minutter før du skal spise.IMG_4415.JPGIMG_4418.JPG

Så pensler du laksen med litt olivenolje eller smeltetsmør og har på salt og pepper. Legg fisken i et ildfast fat og sett inn i ovnen på 175 grader i Ca 9-10 minutter. Følg med mot slutten – du vil ikke ha en tørr fiskefilet.IMG_4419.JPGIMG_4427.JPG

Mens laksen koser seg i ovnen lager du sausen.IMG_4420.JPG
Ha den finhakkede sjalottløken i ei lita kaserolle sammen med 1 ss smør. Sautert den i 2-3 minutter uten at den tar noe farge. Ha så i vin/eplemost og kok det inn til 1/3 av mengden. Så fisker du inn biter av kaldt smør, en etter en. Nå er det viktig at kaserollen er skikkelig varm uten at innholdet i gryta koker. Koker det vil sausen «sprekke» Når smøret er pisket inn smaker du til med en liten skvett fløte, litt sitronsaft, salt og pepper. Avslutt med å røre inn litt finhakket bladpersille rett før servering.IMG_4429.JPG

Så er det å legge opp fisk, de syrlige betene/agurken og ha på smørsaus. Server gjerne med kokte poteter.

Håper du lar deg friste og at du benytter helgen til å lage noe skikkelig digg til de du har for hånden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 tanke om “Ovnsbakt laks med syrlige beter og smørsaus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *