Lammeskank – sous vide

IMG_2740-0.JPGHer på bloggen fforsøker jeg å formidle matglede, engasjement og enkle oppskrifter alle kan lykkes med hjemme på kjøkkenet. Så også i dag, men i dagens oppskrifter krever utstyr som de færreste har i heimen – en vakumeringsmaskin og sous vide. Falt du av nå så les hva Hobbykokken (Olav Birkeland, den norske matbloggeren som kan ALT som kan kunnes om teknikk og presisjon på kjøkkenet) sier om sous vide:

Hva er egentlig sous vide?
Sous vide er et fransk uttrykk som kan oversettes til «under vakuum» og henspeiler på teknikker hvor man legger maten man skal tilberede i vakuum-poser.
Sous vide tar utgangspunkt i at man varmer det man vil til en gitt temperatur i et temperaturkontrollert vannbad. Vann leder varme 23 ganger fortere enn luft, så varmen trenger forholdsvis fort inn i kjøttet. Man holder da varmen til man oppnår ønsker effekt. Den store fordelen med sous vide er at man kan løse opp bindevevet i musklene i kjøttet slik at selv de seigeste kjøttstykkene blir saftige og myke som smør. En annen stor fordel er at siden vannbadet holder samme temperatur som ønsket kjernetemperatur, så er det ikke noe særlig fare for at kjøttet tørker ut eller blir for varmt. Kjøttet og fisk holder samme temperatur tvers gjennom, så det er ikke så lenger at det bare er midten av maten du spiser som er riktig stekt.”

Oppskriften er til 4.IMG_2715.JPG

Dette trenger du:

 • 4 lammeskanker
 • 1 kvast rosmarin
 • 5 gulrøtter, kuttet i staver (jeg brukte regnbuerøtter – gøye farger for museflettene)
 • 4 sjalottløk, skrelt og delt i to
 • 2 persillerot, kuttet i staver
 • 1 pastinakk, kuttet i staver
 • litt frisk timian
 • god olivenolje
 • 2 store søtpotet
 • 4 fedd hvitløk, delt i to
 • 50 gram usaltet smør
 • salt og pepper
 • 1,5 dl rødvin
 • 2 sjalottløk, finhakketIMG_2593.JPGIMG_2594.JPG

Slik gjør du det:

Start med å vakuumer skankene sammen med rosmarin og en liten klunk rapsolje. Ha skankene så i et vannbad på 59 grader og glem dem i 48 timer. Etter 47 timer finner du frem grønnsaker og kutter dem som beskrevet over. Ha dem i et ildfast fat sammen med olje, timian, salt og pepper. Bak dem i ovnen, ca 30 minutter på 200 grader – til de er møre.IMG_2739.JPG

Skrell søtpotetene og kutt dem i små terninger. Kok søtpotetene møre sammen med hvitløk. Hell av vannet og lag en “stappe”. Ha i smør og smak til med salt og pepper. Hold varm.

Sauter to finhakkede sjalottløk i litt smør. Ha på 1,5 dl rødvin og kok inn. Klipp hull på posene med lammeskankene og ha ca 2 dl kraft i sausgryta. Kok inn til halvparten. Sil sausen og pisk inn 2 ss med usaltet smør. Hold varm.IMG_2708.JPGIMG_2738.JPG

Så er det skankene. Finn frem en panne og svi av skankene på høy varme i smør. Skankene skal kun få en kjap runde for å få en fin stekeskorpe. Kjøttet er I utgangspunktet helt ferdig behandlet.

Så legger du opp søtpotetstappe på varme tallerkener. Plasser en skank på stappen, legg opp rotgrønnsaker og løk og øs litt saus rundt stappen – SPIS!IMG_2717.JPG

Håper ikke du lar deg skremme og at du blir nysgjerrig på denne fantastiske måten å tilberede mat på. Jeg legger uansett ved en link til en annen mer “old fashion” oppskrift på lammeskank på www.larsspiser.no, om du ikke vil utforske fremtiden akkurat denne helgen: LAMMESKANK I GRYTE

IMG_2740-0.JPG

3 tanker om “Lammeskank – sous vide

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *