Viltgryte med reinsdyr

IMG_1730.JPGVilt i i en fei

Dette innlegget kommer på grensen til for tidlig. Skuddene fra jaktfolket har jo bare så vidt startet. Selv har jeg bestilt en ladning kjøtt fra div jaktlag og håpet er at fryseren snart skal være fyllt opp med både storvilt og småvilt. For å få rom i herberget har jeg derfor startet denne høsten med å spise opp restene av viltkjøttet fra fjorårets sesong her hjemme på gutterommet.
Denne viltgryta er nesten å betrakte som en «snarvei». Full av juks og kjappe løsninger som den er, men kjære tid – så sykt digg! Selv brukte jeg en reinsdyrstek som jeg skar opp i terninger, men om du ikke har noe på lur vil denne gryta smake skikkelig godt med den litt rimeligere fetteren, reinsdyrskav (finnbiff). har du litt tyttebær, rosenkål og noen poteter har du en festmiddag på 30 minutter. Oppskriften er til 4 personer.IMG_1719.JPG

Dette treng du:
– 500 gram reinsdyrstek / reinsdyrskav
– 2 gule løk, grovhakket
– 2 ss usaltet smør til steking
– 2 dl viltkraft (eller en buljongterning)
– 2-300 gram sopp, gjerne kantarell. Selv brukte jeg aroma champignon.
– 1 beger creme fraish
– 1 ss Engebretsen, knust
– salt og nykvernet sort pepperIMG_1729.JPG

Slik gjør du det:
Start med å kutte kjøttet i terninger (2×2 cm) om du ikke bruker reinsdyrskav. Del løken i to og kutt den videre ned i skiver. Del soppen i passe biter. Knus Enebær og finn frem en god jerngryte.IMG_1725.JPG

Ha smør i jerngryte og brun kjøttet godt på alle sider. Ha på litt rikelig med salt og sort pepper. Stek kjøttet på sterk varme og i 2 porsjoner. Du vil steke, ikke koke det.
Når kjøttet er stekt har du det tilside og steker opp løk og sopp i gryta.IMG_1732.JPG

Kjør på med litt ekstra smør – det blir bare bedre. Når løken er blank og soppen har sluppet en del av fuktigheten har du kjøttet tilbake i gryta sammen med løk og sopp. Hell på kraften og kok opp. Siden jeg brukte kjøtt fra en stek valgte jeg å koke det hele i 15-20 minutter ( og da måtte jeg etterfølge med Ca 1 dl kraft/vann) Bruker du reinsdyrskav holder det med 5-6 minutter. Ha så i enebær og creme fraish. Kok opp igjen og smak til slutt til med salt og pepper. Helt på slutten hadde jeg i liten neve tyttebær for å gi gryta litt farge og noen små syrlige «bomber».IMG_1731.JPG

Sett gryta på bordet og server med kokt rosenkål og en god potetstappe. Så er det bare å rope på folket og nyte viltgryta. Ha en strålende og matglad helg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 tanker om “Viltgryte med reinsdyr

  1. Mange flotte oppskrifter! Bare ett problem: de kommer litt for sjelden…har du faste dager du legger ut på eller er det helt tilfeldig? Vil gjerne ha masse mere inspirasjon:-)

    • Så herlig at du liker oppskriftene og blir inspirert! Jeg blogger minimum en gang i uken, oftest på onsdag/torsdag. Tidligere blogget jeg daglig, men som alenepappa, leder på et sykehus og aktiv sanger er det begrenset med tid dessverre. Jeg jobber med noen nye konspet om dagen som vil føre til at det vil komme flere og oftere innlegg her på larspiser. Håper du koser deg med de oppskriftene som ligger så lenge og har litt tålmodighet – jeg er bare en mann, haha 🙂

  2. Hei. Har lyst til å lage dette i morgen, men et dumt spørsmålen: 1 ss Engebretsen – Hva er det? Ellers har jeg laget mange av oppskriftene dine med god suksess og returnerer alltid til din blogg når jeg trenger ideer. Beef Bourgoune, Kremet Høstpasta, lammekjøttboller og torsk med chorizo er blant favorittene så langt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *