Ok, det er bare å innse det – høsten er i ferd med å ta grep. Duggvått gress på morgenen. Setevarmen må på når du kjører til jobben. Sokkene er tilbake i skoa. Du har funnet frem ullgenseren til kveldsturen. Det er mørkt på soverommet når det er tid for tannpuss og bøndene jobber på spreng ute på åkerne for å få korn og grønnsaker i havn. Selv elsker jeg denne tiden. Butikkene bugner over av gode, norske råvarer som roper etter å komme i gryter og på fat. Derfor var det med stor glede jeg så at Mads hadde funnet frem drikkevarer som passet til en av mine favorittretter om dagen – grønnsakssuppe. Her er det ZERO fiksfakseri, kun bacon, grønnsaker og salt & pepper. Dette er virkelig smaken av høst. Rent, ærlig og DIGG! Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- En pakke bacon, i biter
- 1 stor gul løk, grovhakket
- 3 fedd hvitløk, finhakket
- 5 gulrøtter, kuttet i skiver på ca 1 cm
- 5 stiler stangselleri, kuttet i biter på ca 1 cm
- ¼ kalrabi, kuttet i terninger
- ¼ sellerirot, kuttet i terninger
- 1 purreløk, kuttet i tynne skiver
- 1 pakke med ”gryteklare” store hvite bønner (kan sløyfes, men de metter)
- 1 ss revet pepperrot
- ca 1,5 liter grønnsakskraft (juks gjerne og bruk grønnsaksbuljong)
- Salt og nykvernet pepper
- En neve finhakket bladpersille
- Rapsolje til steking
Slik gjør du det:
Her er det bare å slipe kniven og finne frem fjøla, for her skal det kuttes! Start med å kutte gulrot, stangselleri, sellerirot og kålrabi og ha det i en stor bolle og sett til side. Kutt purreløk, finhakk bladpersille og varm opp grønnsakskraften.
Kutt så bacon, løk og hvitløk. Finn frem en stor gryte, ha i olje og stek dette til du har godt og sprøtt bacon. Fisk så ut baconet og legg det til side. Ha så i alle grønnsakene bortsett fra pepperrot og purreløk. La det surre i gryta i 3-4 minutter på middels varme. Så heller du på kraften (det skal fylle gryta og dekke grønnsakene) Kok opp og la det småkoke i ca 10 minutter. Nå har du i purreløken, bønner og smaker til med revet pepperrot, salt og nykvernet sort pepper. La suppen koke i 5-6 minutter til. Grønnsakene skal være møre, men fremdeles ha litt tyggemotstand. Ha over bladpersille før servering. Sett gryta på bordet og server med bacon, godt brød og skikkelig smør. Dette er varmende og skikkelig norsk høstmat. Lar du deg friste?
Jeg lar meg så absolutt friste ja! Dette så veldig godt ut, og jeg elsker høsten utelukkende pga de gode råvarene den har.
Høsten er en fantastisk mat-tid 🙂
Dette er og blir en kjøttsuppe- ikke grønnsakssuppe!
Ja vel