Risotto & skolestart

DSC_9829I dag har vi skolestartfest hjemme på Gutterommet. Museflette 1.0 har startet opp på helt ny skole og Museflette 2.0 er godt i gang med gamle venner. Spennende dag og modige jenter i møte med høsten krever feiring, og da jeg spurte museflettene hva de ville ha som festrett falt valget på risotto med laks. (tidligere omtalt som «prinsessefisk», men det er har vi jo vokst fra nå – halloooo lizzom)IMG_9180.JPG

Som vanlig blir det mat i to gryter her hjemme. En vanlig og en tilpasset museflette 1.0 som ikke kan ha gluten og melkeprotein.

Den første tiden vi skulle endre kostholdet til musefletta ble det mye to middager, men sakte og sikkert har jeg vendt meg til å lage mat hvor det er lett å lage det samme til alle, med bare noen små endringer på den ene sausen eller potetstappa. ALT går. Da jeg sto å lagde risotto i går endte jeg opp med to risottogryter mot slutten – en med smør og parmesan og en gryte med melkefritt smør og uten parmesan, og musefletta elsket resultatet! Nok om det – nå til denne herlige italienske fetteren til «nissegrøten». Oppskriften er til 5-6.

Dette trenger du:20140815-143729-52649247.jpg

 • 500 gram risottoris
 • 3 sjalottløk, finhakket
 • kokende varm 1,5 liter fiskekraft eller grønnsakskraft (kan fint bruke bulljongterning)
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 dl tørr hvitvin
 • 1 pose selskapserter
 • 50 gram usaltet smør
 • 2 ss mascarpone (kan sløyfes, men ikke gjør det)
 • 1 rause never raspet parmesan
 • 1 sitron
 • salt og sort pepper
 • 800 gram laksefilet
 • litt frisk timian / kjørvel
 • smør/olje til steking av fisken
 • varme tallerkener.DSC_9823

Slik gjør du det:

Start med å kutte og måle opp alt du skal bruke. For når du først har startet på risottoen vil du ikke plutselig måtte fikse noe annet. Den perfekte risotto krever nemlig kontinuerlig røring for at den ikke skal bli en kjip grøt, men en fløyelsmyk herlighet!20140815-143729-52649627.jpg

Finn frem en stor panne med høye kanter, ha i løk og hvitløk sammen med 1 ss smør og smelt dette. Løken skal bli blank ikke brun. Så har du i risen og lar risen bli stekt sammen med løken til den endrer farge fra hvit til «gjennomsiktig». Så har du i hvitvinen og lar det koke ut mens du rører. Nå starer jobben. IMG_9186.JPGHa i en øse med varm kraft og la den koke inn i risen mens du rører. Gjenta dette i 18 minutter – for det er 18 minutter som skal til for å få risen perfekt kokt. Myk, men fremdeles med et lite tygg i kjernen. Når du har ønsket konsistens har du i (varme) ertene, usaltet smør og raust med parmesan. Rør lett rundt og la smakene sette seg i 1-2 minutter. Smak til med salt, pepper og litt saft fra en sitron.

5 minutter før risottoen er ferdig kokt steker du torsken i en varm panne (50/50) smør og olje. Salt laksefiletene godt og ha litt timian og et par hvitløksfedd i panna sammen med fisken. Stek fisken til du har fått en fin stekeskorpe på den ene siden (ca 3 minutter), snu den og stek i et par minutter på den andre siden. Fileten er ferdig når den flaker seg når du presser litt på den. HUSK – fisk er alltid bedre med om den er understekt enn overstekt.IMG_9185.JPG

Så er det bare å servere herligheten. Finn frem varme tallerkener, ha en stor øse med risotto på tallerkenen og risk på den slik ar risottoen «flyter» ut og dekker hele flaten. Ha på revet parmesan og anrett fisken sammen med litt frisk timian på toppen – SPIS!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *