Jeg skriver grillet mørbrad, men sannheten er at mørbraden i dag har blitt vakuumert og ligget i et vannbad på 54,7 grader i 5 timer for så å bli svidd av på grillen i 2 minutter før servering. Metoden kalles ”Sous Vide”. Selv har jeg en vakuum-maskin og Sousvide-sirkulator som sørger for stabil temperatur. Dette er ikke vanlig på alle kjøkken, men prisene på slikt utstyr er fallende og selv de store kjedene som Elkjøp og Expert har slikt i sine butikker nå. Har du ikke samme hanget til kjøkkenutstyr kan klingfilm, ei gryte med vann og et termometer gjøre jobben – om du gidder å prioritere å være ved grytene en dag. Blir dette for teknisk så er det ingen grunn til at du ikke lager retten ved å langtidsgrille/steke kjøttet på gamlemåten. Hovedgrunnen til at jeg bruker Sous Vide er hvor fantastisk mørt også simplere deler av råvarene blir. Oppskriften er til 4 personer. Så til maten.
Dette trenger du:
- 700 gram mørbrad
- 2 ss dry-rub (bland disse ingrediensene i en morter)
o 2 ts paprikapulver
o 2 ts cayennepepper
o 1ts sort pepper
o 1 fedd hvitløk, finhakket
o 2 ts tørket oregano
- 3 ss rapsolje
- 6 maiskolber, ferdig kokt
- 1,5 dl matfløte
- zest av 1 lime
- saften av ½ lime
- salt og pepper
- 1 pakke spinat
- 1 dl matfløte
- 1 rødløk, skåret i tunne skiver
- 2 fedd hvitløk, finhakket
Start med å trimme kjøttet for sener og mulig fett. Gni det inn med en dry-rub (den kan du også kjøpe ferdig i butikken) Legg så kjøttet i en vakuumpose, ha på en klunk rapsolje og vakuumer. Legg så kjøttet i vannbadet/sousvide på 54,7 grader og glem det i 5 timer.
Når kjøttet er klart griller du det rund baut på direkte varme i 2-3 minutter. La kjøttet hvile i 5-6 minutter og skjær det i serveringsstykker.
Vil du behandle kjøttet på ”gamlemåten” så griller du det først på direkte varme, og videre på indirekte varme under lokk. Bruk steketermometer og ta kjøttet når det har en kjernetemperatur på ca 60 grader.
Maiskrem: Ta de kote maiskolbene og skjær av maiskorna (se bildet) Ha maiskorna i ei gryte sammen med matfløte og kok opp. Kjør så dette sammen med en stavmikser til du har en fin krem. Smak til med limezest, limesaft, salt og pepper.
Sautert spinat: Finn frem en teflonpanne. Ha i litt rapsolje, rødløk og finhakket hvitløk. Ha så i spinaten og la den falle sammen mens du rører – dette går fort. Ha i en klunk matfløte og smak til med salt og pepper.
Så er det frem med tallerkenene, legg opp maiskrem, kjøttstykker og spinat. Vil du ha litt ekstra karbohydrater er det godt med saltbakte nypoteter for eksempel.
Håper du lar deg friste og at du bruker late sommerdager til å koke for noen du bryr deg om. God helg og god sommer videre!
Hei Lars.
Den maiskremen var et supert tips! Lagde den i Thermomixen og supplerte med litt chili. Knallgodt til smaksrikt grilla kjøtt!