Laksepai med spinat og cheddar

20140326-171440.jpgMat er best når den deles med noen. Ideelt sett deles den med folk du liker, folk som beriker og folk som trenger det. Har du ikke tilgang på folk kan du jo alltids gjøre som meg, og dele med den hyggelige naboen. For da jeg og museflettene lagde denne paien til middag denne uken så vi fort at vi hadde laget alt for mye mat – vi hadde laget en ”dele-pai”. Pai er perfekt kosemat – enten det er hverdag eller helg. Paien jeg har laget her er en klassisk quiche med laks, spinat, løk, eggestand og cheddar. Fine smaker som passer perfekt sammen og med både silkemyke og knasende konsistenser. Oppskriften er passende til 6-7 personer.

Dette trenger du:20140326-171448.jpg

Paideig:

  • 125 gram usaltet smør
  • 200 gram hvetemel
  • 2 ss vann
  • Eller kjøp den ferdig i butikken20140326-171429.jpg

Eggstand:

  • 1 egg
  • 1/3 l matfløte
  • zest fra ½ sitron
  • salt og sort pepper20140326-171557.jpg20140326-171435.jpg

Fyll:

  • 1 pose med fersk spinat
  • 1 stor rødløk, delt i to og kuttet i tynne skiver
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 200 gram laks, kuttet i terninger
  • 100 gram revet cheddar

Slik gjør du det:

Start med deigen. Kna mel og smør og vann sammen til en fin deig. Dekk med plast og legg i kjøleskapet i min 30 minutter. Finn frem en paiform (30 cm) og press deigen ut i formen. (kan godt kjøpe ferdig deig i butikkenom tiden er knapp)

Prikk deigen med en gaffel (se bildet) og forstek den i 12-15 minutter i ovnen på 200 grader. Ta ut og sett til avkjøling.20140326-171525.jpg

Pisk sammen egg og fløte. Ha i sitron-zest, salt og pepper.

Sauter løk, hvitløk i en varm panne sammen med 1 ss usaltet smør. Når løken er blank og myk har du i spinaten og lar den falle sammen i panna. Sett til side og avkjøl litt.

Så dekker du paibunnen med løk- og spinatblandingen, fordeler lakseterningene og heller på eggstanden. Dryss til slutt over den revne cheddaren. Sett inn i ovnen og stek i ca 25 minutter på 180 grader – til paien er fin og gylden. Sett paien på kjøkkenbenken i noen minutter.20140326-171520.jpg20140326-171513.jpg20140326-171536.jpg20140326-171550.jpg20140326-171543.jpg

Server paien lun med en liten grønn salat og litt creme fraish. Vips så har du en deilig pai til både deg og naboen. Ha en strålende og matglad dag!20140326-171603.jpg

7 tanker om “Laksepai med spinat og cheddar

  1. Denne paien har vi spist i kveld, og den skal vi definitivt lage flere ganger. Kjempegodt! Sitronen satte en veldig god smak på retten, og laks, løk og spinat var en veldig god kombo. Vi hadde litt dårlig med tid og brukte ferdiglaget paideig som ikke skal forstekes, men den ble bare klissete. Den kommer vi til å steke litt først neste gang, hvis vi ikke lager egen bunn da:) Dette anbefales virkelig!
    Takk for en herlig blogg, Lars!

  2. Den var veldig god! Tok den liksågodt som sundagsmiddag,vi, og alle var veldig nøgde, også hr. Ketchup på 11 år. Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *