Fiskeboller to die for!

20140319-175452.jpg”ALT blir bedre når det frityrstekes”, sa en venninne av meg da hun fikk smake på disse fiskebollene. Det skal sies at den samme damen utalte at om hun bare kunne ta med seg en ting til en øde øy så hadde valget falt på frityrkokeren. Selv er jeg mer usikker på om alt blir bedre etter en runde i frityr, men at disse fiskebollene blir himmelske er udiskutabelt. Mads har tatt for seg en portugiser som vil passe både til tapas og torsk – så den bør passe fint til denne retten!

Denne oppskriften fant jeg for mange år siden i en av Hellstrøms førstekokebøker. Jeg har med tiden endret litt på den (sorry, Hellstrøm) og slik jeg lager dem i dag er de en favoritt både for museflettene og de eldre som skulle sitte til bords når de blir servert. Sammen med en enkel majonesbasert saus er de perfekte som en forrett eller som en av rettene på et tapas-bord. Hjemme på gutterommet dukker de til stadighet opp. Den eneste advarselen jeg har er at de er avhengighetsskapende! Oppskriften er til forrett for 4-5 personer.20140319-175505.jpg

Dette trenger du:

Tempura-røren:

 • 90 gram hvetemel
 • 60 gram maisenna
 • 1 egg
 • 1 putt med fløte
 • 1,5 dl kaldt vann 3 ts bakepulver
 • 3-4 ss maisenna til å rulle fiskebollene i
 • frityrolje

Fiskefarsen:

 • 1 kg torskefilet, kuttet i terninger. Kan gjerne bruke lettsaltet torsk.
 • 3 hele fedd hvitløk
 • 1,5 dl olivenolje
 • 1-2 ss trøffelolje
 • 1 ts cayennepepper
 • 1 neve finhakket bladpersille
 • 1 liter H-melk

Majonesdressing:

 • 5ss Majones, hjemmelaget eller Hellmans
 • 1 liten neve bladpersille
 • 1 finhakket fedd hvitløk
 • saft fra sitron
 • salt og sort pepper20140319-175458.jpg

Slik gjør du det:

Start med å lage tempura-røren. Bland maisenna, mel, bakepulver, egg, vann og fløte i en kjøkkenmaskin og sett tilside (minimum 30 minutter før den skal brukes)

Så blander du 5 ss Hellmans majones med 1 finhakket fedd hvitløk, en liten neve finhakket bladpersille. Smak til med salt, sort pepper og litt saft fra en sitron. Sett kaldt ti servering.

Så varmer du 1 liter melk til kokepunktet. Legg i 3-4 hele hvitløksfedd og torskebitene. La fisken trekke i ca 10 minutter til den begynner å flake seg. Fisk opp torsk og hvitløk og ha et i en kjøkkenmaskin med grind. Sett maskinen på lavest hastighet, ha i cayenepepperen liten neve finhakket bladpersille og spe med god olivenolje og trøffelolje. Kjør massen til den kjølner og har fått en kremaktig konsistens.20140319-175528.jpg

Form massen til boller (ca som bordtennis-baller), rull dem i maisenna, dypp den i tempura-blandingen og friter dem i olje til de har en fin, gyllen farge. Fisk dem opp og la dem renne av seg på kjøkkenpapir.

Legg opp de friterte fiskebollene på et fat, dryss over litt maldonsalt og bladpersille. Noen dråper saft fra en sitron løfter det hele. Server med majonesdressingen og bare nyt det!20140319-175521.jpg

Kanskje en rett å imponere med i helgen?

10 tanker om “Fiskeboller to die for!

 1. Hei! Skal prøve disse ikvell, men lurte litt på hva du mener med 3/4 fløte i tempuraen? Snakker vi dl eller liter? 😉

 2. Hei Lars. Kjempefine oppskrifter : ) Har et spørsmål ang kraft i boef borurg…. er det Jacobs redusert oksekraft du mener? og når du skriver 400 ml så er det ufortynnet da? Hva med fond (fra touch of taste for eksempel) ser at 1,5 ss skal tilsvare en buljongterning,men hva tror du omtrent det tilsvarer i ml fra jacobs… ? Glad for svar. H

 3. Må le litt av folk som virkelig må ha teskje på absolutt alt.
  Hvoe mange gryn salt?
  Holder 3 pepperkorn til denne oppskrifta?

  Det er IKKE farlig å eksperimentere litt folkens!
  Les oppskrifter, bruk det som en VEILEDNING.
  Resten tar du på feelingen, det er først da du lærer å lage mat når du ser resultatet av DINE handlinger på kjøkkenet og evt gjør noe litt annerledes neste gang.

  Mvh Kokk.

  • Kunne ikke vært mer enig! Alle oppskrifter er en veiledning og ment som en inspirasjon til å få folk til koke hjemme. Samtidig så forsøker jeg å skrive nøyaktige mål når jeg skriver oppskrifter 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *