Laks «sous vide»

DSC_9390Først og fremst, godt nytt år! Jeg håper du har hatt en fin juletid og at nyttåret ble ønsket velkomment på behørig vis. Jeg har lagt merke til at Mads i dag har tatt hensyn til lømmebøkene har fått kjørt seg den siste tiden. Jeg vil derfor følge opp med en rett som også tar hensyn til økonomien. Samtidig nekter jeg å starte året med kjip mat. Derfor har jeg landet på en rett som er snill mot både lommebok, folk i tidsklemma og for folk som ikke har bukser som passer, men som samtidig er dette festmat nok til å feire at vi endelig kan skrive 2014. Jeg valgte å tilberede laksen ”sous vide” (vakumert laks i vannbad på 50 grader i 15 minutter). Om du heller vil steke fisken så kjør på. Oppskriften er til 4 personer.DSC_9379

Dette trenger du:

  • 800 gram laksefilet
  • 4 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 brokkoli, i små buketter

purèen:

  • 2 persillerot, kuttet i terninger
  • 1 fennikel, kuttet i grove biter
  • matfløte,
  • sitron

Sausen:

  • 100 gram usaltet smør
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 1 ss finhakket hvitløk
  • 1 stor finhakket sjalottløk
  • en liten neve finhakket bladpersille
  • 3-4 ss soyasaus

Slik gjør du det:

Start som vanlig med å kutte og hakke alle ingrediensene som beskrevet over.

Kok opp vann og kok persillerot og fennikel mør. Kjør så dette sammen med litt matfløte til en fin pure. Smak til med salt og litt saft fra en sitron – hold varm.

Kok opp lettsaltet vann og gi brokkoli-bukettene 1 minutt i kjelen.

Sauter sjalottløk, hvitløk og ingefær i smør (bruk en liten kjele) Pisk inn mer og mer smør gradvis. Ha i soyasausen. Hold varmt. Rett før servering rører du inn den finhakkede bladpersillen.DSC_6073DSC_9384

Laksen: Gjør som jeg og ha laksen sammen med olje og litt salt, vakumert i et vannbad (50 grader) i 15 minutter eller stek den i panne med smør/olje.  Selv har jeg gått til innkjøp av en ”sous vide-sirkulator” som jeg brukte til dette. Den skal jeg ta bedre for meg senere i år.DSC_9388

Så legger du opp pure på varme tallerkener. Ha på et fiskestykke, plasser brokkolibuketter rundt om og øs over litt av det gode soyasmøret – SPIS.DSC_9390

Håper du lar deg friste og koker noe godt til de du har for hånden, og igjen – GODT NYTT ÅR!

4 tanker om “Laks «sous vide»

  1. Spennende. Jeg har også kjøpt sirkulator og er spent på å bruke den til både kjøtt og fisk ! Takk for hyggelig side og fine oppskrifter!

  2. Tilbaketråkk: sous vide oppskrifter | norskmobler.com

  3. Tilbaketråkk: sous vide oppskrifter | oppskrifterogkosthold.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *