POLENTA – den perfekte brunch

DSC_8738

 

Polenta, sa du? Ja, jeg vet at polenta kanskje ikke er et produkt som så kjent eller blir særlig mye brukt her i Norge. Derfor tenkte jeg at jeg ville bidra litt her i det små med en utrolig deilig lunsjrett med polenta i hovedrollen. Polenta er nemlig supergodt, lett å lage og en fin variasjon til pasta, ris og potet. Polenta er en finmalt maisgrøt som stammer fra Piemonte og Lombardia, Italia. Man koker opp polenta med vann eller en kraft. Etter koking og avkjøling bakes, stekes eller grilles den og brukes som tilbehør til kjøttretter eller vegetarretter som jeg har valgt her i dag. Polenta er et italiensk ord som betyr ”knust korn”. Dagens rett er grillet/stekt polenta med kantarell, sjalottløk, chevre og ovnsbakte tomater. Perfekt til en lang brunch i helgen eller som et enkelt måltid når det skal slappes av foran peisen. Oppskriften er til 4.DSC_8695

Dette trenger du:

 • 200 gram polenta
 • 1,2 liter vann
 • salt
 • 3 sjalottløk, finhakket
 • 300 gram kantarell eller annen sopp
 • frisk oregano
 • 20 cherrytomater
 • 4 fed hvitløk, finhakket
 • 4 ss balsamico
 • god olivenolje eller rapsolje
 • 150 gram chevreDSC_8709

Slik gjør du det:

Polenta: Kok opp 1,2 liter og ha polenta gradvis i det kokende vannet mens du rører. Rør i 4 minutter til du har fått en fin grøt-konsistens. Smør et passende stort ildfast fat med olje og ha i grøten. Fordel den godt slik at du får en flat kake på ca 2-3 cm (se bildet)DSC_8703 Sett så polentaen til avkjøling i 30-40 minutter. Del den så opp i passende stykker. Varm opp en grillpanne (eller teflonpanne) og stek polentaen på sterk varme i 3-4 minutter på hver side.DSC_8647

Tomater: Ha tomatene i et ildfast fat sammen med balsamico, en god klunk olivenolje, salt og sort pepper. La tomtene bake i 10-12 minutter på 200 grader. Hold lune til servering.DSC_8719DSC_8714

Garnityr: Stek kantarell, sjalottløk og hvitløk i rapsolje til soppen har sluppet fuktigheten og du har en fin gylden blanding. Bland inn en liten neve med finhakket fersk oregano og smak til med salt og pepper.DSC_8706

Legg det hele opp på varme tallerkener. Start med en skive grillet polenta og ha på soppblandingen. Legg opp tomatene, strø over biter av den hvite geitosten og ha over resten av oljen/balsamico fra tomatene. Pynt til slutt med litt frisk oregano. Er du ikke så glad i chevre så bruk gjerne parmesan eller en annen fast ost du er glad i.DSC_8741

Håper dette kan friste og at du gir polenta en sjanse hjemme på ditt kjøkken. God helg!

Følg meg gjerne på FACEBOOK og på Instagram @larsspiser

2 tanker om “POLENTA – den perfekte brunch

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *