LAMMEFILET

DSC_8092Dette er alt annet en LAM skrytemiddag! Stort sett så lager jeg enkel, rustikk mat her på bloggen. Hovedgrunnen til det er at jeg liker best ujålete og ærlig mat selv. For meg har det alltid vært råvarene og de gode smakene som har vært det viktigste. Det er allikevel litt gøy å tøye det litt noen ganger, og kanskje det kunne friste hjemme hos deg i helgen også?! Det er nok en gang lam på menyen – det er så bra nå i sesong at jeg bare ikke kan la det være. Stykningsdelen i dag er den fineste (les: dyreste) på dyret – indrefilet. For meg personlig er det allikevel ”skanken” som vinner det store ”lammeslaget”. Men i dag er det altså indrefileten som skal i panna og den får følge av en rødvinssaus, persillerot i to varianter og skogens gull, kantarell.  Oppskriften er som vanlig til 4 posjoner.DSC_8051

Dette trenger du:

 • 800 gram lammefilet (indrefileten er ganske kostbar, men har du mulighet så kjør på – du vil ikke angre)
 • 4 stor persillerot, 1 kuttet i terninger til steking, resten kuttet i store biter til bruk i pureen.
 • 4 fedd hvitløk, delt i to
 • usaltet smør – 50 gram til sausen + litt til steking av løk, kantarell og lammefilet
 • 1 putt matfløte
 • frisk timian
 • 3-400 gram kantarell eller annen god sopp
 • 1 sitron
 • 2 store sjalottløk
 • 10-12 hele sorte pepperkorn
 • 2 dl rødvin
 • 4 dl lammekraft
 • noen dråper trøffelolje eller 1 ss finhakket trøffel om du har noen liggende…DSC_8073

Slik gjør du det:

Start med sausen – den tar lengst tid å få i havn. Start med å sautere finhakket sjalottløk og t fedd finhakket hvitløk i litt smør. Når løken har litt blank og gjennomsiktig har du i pepperkorn og rødvin. Kok opp og redusert til ½ mengden. Ha så i lammekraften og la sausen koke videre inn til ønsket konsistens. Selv liker jeg at sausen er litt ”seig”. Når du nærmer deg ferdig saus siler du den og pisker så inn noen terninger med kaldt, usaltet smør. Hold varm.DSC_8062DSC_8078

Stek ¼ av persillerøttene (terningene) i godt med smør og litt timian. Bruk en teflonpanne. Stek dem gylne til de er møre og litt sprø. Legg dem over på et papirhåndkle.DSC_8080

Stek så lammefiletene i godt med smør sammen med hvitløksfeddene. Gi kjøttet en fin stekeskorpe – tar knapt 3-4 minutter, ha dem så over i et ildfast fat og stek dem videre i ovnen (180 grader) i 5 minutter. La dem hvile i minimum 10 minutter på kjøkkenbenken.DSC_8068

Stek opp kantarellene i smør, ha på (rikelig) med salt og sort pepper. Hold varmt

Kok opp vann og ha i resten av persilleroten. Kok den mør og ha den i en blender sammen med matfløten. Smak til med salt, pepper og noen dråper med saft fra en sitron.DSC_8095

Så er det klart til å anrette. Finn frem 4 varme tallerkener, legg på en raus skje av persillerotpureen. Legg på stykker av lammefilet, ha på kantareller og de stekte terningene av persillerot. Ha til slutt over saus og pynt med litt frisk timian – SPIS!DSC_8090

Håper du lar deg friste, og at du koker noe godt til deg selv og de du måtte ha tilgjengelig.

Vil du følge med på hva som skjer i min verden så følg meg gjerne på INSTAGRAM @larsspiser og på FACEBOOK

9 tanker om “LAMMEFILET

 1. Bruker du ikke steketermometer? Lurte bare på hvilken kjernetemperatur lammet bør ha når den skal ut av ovnen. Pakker du den inn i aluminiumsfolie når den hviler? Har hørt man ikke bør gjøre det, fordi den da vil «koke» videre, men hvordan sørger man da for at kjøttet ikke blir kaldt? Tenkte jeg skulle servere dette på påskeaften.

  • Jeg pakker aldri inn kjøtt, med mindre jeg ønsker en høyere kjernetemp. Jeg bruker vanligvis steketermometer, med mindre jeg bruker sous vide. Kjernetemp på lam kommer an på hvordan du liker det. Jeg ønsler en kjernetemp på 57-60 grader. At kjøttet er lunt (ikke glovarmt) løser jeg ved å bruke varmetallerkener og varmt tilbehør:)

 2. «Start med å sautere finhakket sjalottløk og en liten neve finhakket sjalottløk i litt smør.» Stusset litt ved denne setningen, er det bare sjalottløk som skal i eller mener du noe annet? Tok en sjanse på hvitløk. Håper ikke det ødela. For øvrig en veldig bra oppskrift og er sikker på at det kommer til å smake.

  • hehe – takk for at du leser oppskriften nøye! Jeg skal rette opp feilen asap. Du valgte hvitløk og du valgte rett! Ha en matglad helg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *