lammegryte, Marroko-style

 

DSC_8007Jeg vet at dette ikke er første lamme-retten den siste tiden, men når en av de beste råvarene vi har her til lands er i sesong må vi nyte det. Det fine med lam er at det passer til mye forskjellig. Tidligere denne uken var den nasjonale fårikål dagen – norges nasjonalrett. For et par uker siden presenterte jeg grillede lammekoteletter. Langtids behandlede lammeskanker er en av de rettene jeg lager mest hjemme på gutterommet. I dag har jeg valgt å lage en marrokansk vri på retten. Biter av lammemørbrad (eller bruk gjerne annet ”simplere” stykningsdeler av lammet, for eksempel bog) har fått følge av krydderier som skal fremkalle både spicy, søte og varmende smaker. DSC_7963Her er det både cummin, anis, kanel, cayennepepper, aprikos, ingefær og tomater – sweet Lord, men må bare elske høsten! Mads har funnet frem en MASI som vil fungere utmerket til denne retten. Oppskriften er til 4.DSC_7921

Ikke la deg skremme av den lange listen med råvarer. Dette er en utrolig enkel rett som du vil gjøre suksess med!DSC_7924

Dette trenger du:

 • 1 kg lammekjøtt i 3×3 cm biter, jeg brukte mørbrad, men bog er supert til denne gryta
 • 1 ts spisskummin
 • 1 ts cayennepepper (mindre om du ikke vil ha den så ”hot”
 • 1 ts korianderfrø, ristet og knust i morter
 • 1 ts anisfrø, ristet og knust i morter
 • 1 dl rapsolje/solsikkeolje
 • 1 stor rødløk, grovhakket
 • 1 rød chili, finhakket
 • 2 ss ingefær, finhakket
 • 3-4 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 gulrøtter, kuttet i passende biter
 • 2 bokser kikerter, ferdig kokt
 • 1 boks gode hermetiske tomater
 • 8-10 tørkede aprikos, finhakket
 • 2-3 ss tomatpure
 • 2 kanelstenger
 • kyllingbuljong
 • 2 dl vann
 • salt og sort pepper
 • sitron
 • en raus neve finhakket koriander

Slik gjør du det:

Start med å preppe alle råvarene og ha det klart på kjøkkenbenken. Bland alle krydderne med oljen og legg i kjøttbitene. Dette kan gjerne gjøres dagen før, men det funker fint om det bare får 30 minutter i krydderoljen også.DSC_7967 Brun så kjøttet godt i en jerngryte – gjerne i to omganger så du ikke koker det. Ta så ut kjøttet, senk temperaturen og hell resten av krydderoljen i gryta. Ha så i løk, hvitløk, ingefær, gulrøtter, chili og tomatpure. La dette få noen minutter så det blir fint sautert.DSC_7954DSC_7949DSC_7948 Ha på vann, tomatene, buljong, kanelstenger, aprikos og kjøttet. Rør om, ha på lokk og sett hele gryta i komfyren på 120 grader og glem herligheten i ca 1,5 time eller til kjøttet er mørt.DSC_7928 Sett gryta tilbake på plata, ha i kikkerter og la dem få litt varme (ca 10 minutter) Helt til slutt smaker du til gryta med salt, pepper og sitronsaft. Helt til slutt rører du inn den friske korianderen.DSC_8006 Gryta kan du servere med couscous, ris eller som jeg, med godt brød og Røros-smør. Håper du lar deg friste og koker noe godt til de du har ”for hånden” – GOD HELG!

Følg meg gjerne på INSTAGRAM (@larsspiser) og på FACEBOOK

4 tanker om “lammegryte, Marroko-style

 1. Hvis jeg skal bytte ut korianderen med noe her, hva kan det være? Bare utelate den helt kanskje? Koriander smaker for mye parfyme for meg. Prøver stadig, men klarer ikke å få det til å smake godt.

  • Hmmm – det er en del som ikke liker koriander. For meg er det uforståelig (ler), men slik er det. Skal du ha noe annet ville jeg brukt bladpersille – det vil funke kjempe bra! 🙂

 2. Denne oppskriften ser spennende ut! Skal ha gjester 30.12., tenker jeg prøver den – og så har stekeovnet jaggu streiket! Men tar sjansen på å lage den i gryte på ovnen. Har du prøvd det? I så fall – hvor lang koketid trengs, omtrent samme?

  Har for øvrig prøvd din Obama-gryte et par ganger, den smakte fortreffelig, og funket også veldig bra ift gjester som var allergiske mot både det ene og der andre. Takk :o)

  • Beklager SENT svar, men larsspiser har hvilt litt i jula! Håper du tok sjansen og laget gryta – platetoppen funker utmerket! Ha et strålende nytt år! Mvh Larsspiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *